0°C

Veiling erfgoed Medemblik gaat niet door

De Stichting Hervormd Weeshuis Medemblik schenkt een 130-tal historische objecten uit het voormalige weeshuis aan de gemeente Medemblik. Dat is het resultaat van een goed gesprek tussen de gemeente en het bestuur van de stichtingVorige week werd bekend dat deze stukken komende week geveild zoudenworden bij Veilinghuis Ald Fryslan. Dit zou betekenen dat de collectie uiteen zou vallen en verspreid zou raken over het land. De collectie bestaat onder andere uit Chinees porselein, bronzen vijzels en Delfts aardewerk maar bijvoorbeeld ook uit de tinnen borden waar de weeskinderen van aten.

Wethouder Jeroen Broeders heeft de veiling weten te voorkomen: “Het zou doodzonde zijn als deze collectie uiteen zou vallen. Het Weeshuis is sinds 1575 onlosmakelijk verbonden geweest aan de stad Medemblik. Deze collectie vormt daarmee onderdeel van het erfgoed van onze gemeente. De collectie blijft nu intact en is voor de toekomst zekergesteld. En nu moeten we gaan zorgen dat we al dat bijzondere erfgoed in onze gemeente, zoals deze collectie maar bijvoorbeeld ook het schilderij van Radboud, ergens goed kunnen tentoonstellen. Medemblik heeft genoeg geschiedenis om een heel museum te vullen!!!”

Het bestuur van Stichting Hervormd Weeshuis is ook blij met deze schenking. Wethouder Broeders: “Het ging hen er vooral om dat de spullen een nieuwe bestemming zouden krijgen omdat het weeshuis verkocht is.” Tot het moment dat er een nieuwe expositieplek beschikbaar is, worden de stukken voorlopig opgeslagen in een beveiligde opslagruimte waar momenteel ook het schilderij van Radboud bewaard wordt.  

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl