13°C
Broken clouds

Schoon Westfriesland in actie voor PeukMeuk 2022

Het opruim collectief ‘Schoon Westfriesland’ gaat ook dit jaar weer op pad om peuken op te ruimen. Zaterdag 2 juli is de Landelijke actie Plastic PeukMeuk, georganiseerd door het Plastic Peukencollectief en GoClean. Dit jaar zal deze actie ook internationaal plaats vinden, 11 landen hebben zich aangemeld om Peuken te ruimen. Internationaal heet de actie ‘Plastic Butt Smut’. Het collectief Schoon Westfriesland zet zich in tegen zwerfafval in West-Friesland en ook met deze actie zullen zij de handen uit de mouwen steken en nodigen je uit om mee te doen!  

Plastic PeukMeuk 2021 was een enorm succes: 88 plaatsen, honderden deelnemers, veel lokale, regionale, landelijke en zelfs internationale media-aandacht en ruim een half miljoen peuken geraapt door het hele land.  

Impact 

De impact van plastic en dus ook sigarettenfilters op dieren, planten en ecosystemen wordt steeds duidelijker. In Nederland alleen al belanden er naar schatting jaarlijks miljarden sigarettenpeuken op straat. Sigarettenpeuken zijn giftig voor vissen en watervlooien, klaver en Engels zaaigras groeit minder snel en lang. De afvalstroom van sigarettenpeuken wordt door sommige wetenschappers gezien als chemisch afval. Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks uit sigarettenafval aanzienlijke hoeveelheden metalen, waaronder arsenicum, zink en koper in het milieu terecht komen.  

Plastic 

Een sigarettenfilter bestaat, naast het papieren omhulsel, volledig uit celluloseacetaat, een vorm van plastic dat niet volledig afbreekt in het milieu. Alle sigarettenfilters zijn tegenwoordig gemaakt van dit materiaal. Tweederde van de gerookte sigaretten wordt op de grond gegooid. 

Lastig opruimen 

Peuken bevinden zich op lastige plaatsen: ze zijn licht en waaien makkelijk in hoeken, stoepranden, achter voorwerpen en in het groen. Peuken zitten vaak vast in groeven, tussen straattegels of worden in de grond getrapt. Dit maakt het opruimen van sigarettenpeuken bewerkelijk, arbeidsintensief en duur.  

Arctisch zeeijs 

Onderzoekers hebben relatief hoge concentraties celluloseacetaat vezels in het arctisch zeeijs gevonden. Dit linken ze aan sigarettenfilters.  

Oplossing 

Door de peuken op te rapen en te registreren brengen we in beeld hoe groot de problematiek is. Het doel van de actie is om dit probleem onder de aandacht te brengen bij de overheid, zodat er betere regelgeving en een verbod op filters komt.  

(bron: Plastic Peuken Collectief en GoClean) 

Doe je mee?  

Zaterdag 2 juli zullen wij in de volgende plaatsen georganiseerd peuken rapen in Westfriesland: 

  • Hoorn: CleanUp Hoorn 
  • Wervershoof: Opgeruimd staat netjes 
  • Medemblik: Medemblik-Stad ‘ Schoon’  
  • Andijk: Andoik Skoôn 
  • Enkhuizen: Schoon Enkhuizen 

Doe je mee? Stuur dan een mail naar schoonwestfriesland@gmail.com , Plastic PeukMeuk, vermeld de plaats waar je graag wil helpen en dan sturen zij je alle informatie die je nodig hebt. Tot dan! 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl