15°C
Broken clouds

Programma 4 mei Herdenkingen 2022

Ieder jaar staan we in Nederland op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20:00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil, ook in de gemeente Schagen. Dit jaar herdenken we de Vrijheid in Verbondenheid. De programma’s zijn als volgt:

Schagen

Om 19:00 uur herdenkingsbijeenkomst in de Nederlandse Hervormde kerk op de Markt in Schagen. Het programma van de algemene herdenkingsbijeenkomst is samengesteld door het Herdenkings Comité ’40 – ’45 Schagen, in samenwerking met OZOS. De spreker is dit jaar burgemeester Marjan van Kampen – Nouwen. Deze bijeenkomst is vrij toegankelijk.

Aanwezig namens de gemeente: Burgemeester Marjan van Kampen – Nouwen.

Dirkshorn

Om 19:30 uur verzamelen bij het kerkje achter het oorlogsmonument aan de Raadhuisstraat in Dirkshorn. Aanwezig namens de gemeente: wethouder Hans Heddes.

Sint Maarten

Om 19:30 uur Vverzamelen bij Dorpshuis “De Klimop”, Dorpsstraat 9c in St Maarten. Aanwezig namens de gemeente: wethouder Jelle Beemsterboer.

Warmenhuizen

Om 19:00 uur herdenkingsbijeenkomst Oude Ursula  kerk, Dorpsstraat 93. Aanwezig namens de gemeente: Raadslid Lars Dignum.

Zijpersluis

Monument “De Hand” staat bij de Parallelweg (westelijk van de weg langs het Noordhollands Kanaal). Bij deze herdenking zijn vertegenwoordigers van de gemeente Bergen en van het 4 mei comité Schoorl aanwezig.

Om 19:40 uur verzamelen inwoners en vertegenwoordigers van de gemeente Schagen zich voor de boerderij aan de Parallelweg 3 te Burgerbrug. Van daaruit start de stille tocht naar de toegang tot het monument. Aanwezig namens de gemeente Schagen: raadslid Perry Vriend. Aanwezig namens de gemeente Bergen: wethouder Arend Jan van den Beld.

Petten

Om 19:30 uur verzamelen bij Ketelduinweg nabij restaurant Moritz. Aanwezig namens de gemeente: wethouder Joke Kruit.

Callantsoog

Om 19:30 uur verzamelen onder het afdak van Plein 22. Aanwezig namens de gemeente: wethouder Sigge van der Veek.

Hoe hoort het ook alweer op 4 mei?

Op de avond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok, als blijk van eerbied en respect voor de doden. We herdenken alle Nederlandse slachtoffers van oorlogsgeweld. De vlaggen hangen halfstok bij openbare gebouwen. Aan inwoners wordt gevraagd hetzelfde te doen. Bij de 4 mei herdenking vragen we om respect en twee minuten zwijgen vanaf 20:00 uur.

Hier volgen de regels (protocol):

 • De periode waarin de vlag halfstok hangt, duurt van 18:00 uur tot zonsondergang.
 • De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.
 • Tussen 19:45 en 20:15 uur gelieve geen muziek en activiteiten in de nabijheid van de oorlogsmonumenten (verzoek hiertoe).
 • Ieder krijgt en geeft gelegenheid om twee minuten stilte, tussen 20:00 en 20:02 uur, in acht te kunnen nemen.
 • In de nabijheid van oorlogsmonumenten is ten tijde van een herdenking mogelijk een deel van de omgeving afgesloten tussen 19:30 en 20:15 uur, ook in de gemeente Schagen.
 • Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de twee minuten stilte en wordt niet in top gehesen.

Richtlijn vlag:

 • De afmeting van de vlag kan verschillen, maar de lengte verhoudt zich tot de breedte als 3:2.
 • De vlag mag in gehesen situatie niet de grond raken, dus de vlaggenstok moet lang genoeg zijn.
 • Tussen zonsondergang en zonsopgang mag de vlag niet blijven hangen, tenzij goed verlicht.
 • Bij het hijsen wordt de vlag eerst vol gehesen, waarna hij langzaam wordt neergehaald tot het midden van de vlag op de helft van de normale lengte is gekomen. Daarna de vlaggenlijn vastbinden.
 • Bij zonsondergang de vlag neerhalen, eerst van halfstok weer naar de top en dan laten dalen.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl