0°C

Oorlogsmuseum Medemblik opent groots nieuwe expositie

Medemblik, 4 november 2022

Een feestelijke dag afgelopen vrijdag in Oorlogsmuseum Medemblik tijdens de officiële opening van de expositie ‘Weg naar Vrijheid’. Vanuit het hele land waren genodigden aanwezig bij deze bijzondere dag. De eer was aan Ms. Aleisha Woodward van de Amerikaanse Ambassade om samen met Gedeputeerde Rosan Kocken van de provincie Noord-Holland de vaste expositie ‘Weg naar Vrijheid’ te openen.

Een feestelijke dag die een bijzondere periode benadrukt voor het museum dat begin oktober, na een proces van 3 jaar, officieel de museumregistratie heeft behaald en vanaf januari 2023 mee mag doen met de museumjaarkaart. In diezelfde periode heeft het museum ook deze nieuwe expositie gerealiseerd wat niet zonder slag of stoot is gegaan. Door het missen van een museumregistratie stond het museum al meteen 3-0 achter tegenover musea die dat wel zijn. Maar ondanks alles is het gelukt om fondsen en bedrijven te vinden die de waarde inzagen van het project ‘Weg naar Vrijheid’ en met elkaar samen ruim €150.000,- aan financiële steun hebben gegeven aan het museum. Zonder deze financiële steun en de inzet van het vrijwilligersteam, wat op dit moment bijna 100 mensen telt, was dit het museum nooit gelukt.

De expositie gaat over vijf onbekende operaties die het Amerikaanse leger in de Tweede Wereldoorlog in West-Europa heeft uitgevoerd en die cruciaal waren voor onze vrijheid nu. Scholieren en bezoekers stappen ‘in de schoenen’ van een soldaat en ontdekken interactief de verhalen in de weg naar vrijheid vanaf de stranden van Normandië tot aan de bevrijding van Berlijn. In de verhaallijn komen thema’s terug die ook aansluiten bij actuele thema’s op het voorgezet onderwijs, zoals bijvoorbeeld buitensluiting. Deze thema’s waren toen actueel en zijn dat nog steeds.

De expositie sluit aan bij de nieuwe wet voor burgerschapsonderwijs die de overheid sinds augustus 2021 heeft aangenomen. Diverse scholen in het voortgezet onderwijs hebben echter moeite om hier op een goede manier invulling aan te geven. Met het bezoeken van de expositie ‘Weg naar Vrijheid’ van Oorlogsmuseum Medemblik worden de thema’s uit deze wet voor burgerschapsonderwijs behandeld. Scholieren worden tijdens de interactieve expositie getriggerd over deze thema’s na te denken en hoe ze de lessen hieruit kunnen toepassen in hun eigen leefomgeving nu.

Waarnemend Burgemeester van Medemblik, Dennis Straat, opende als eerste spreker en gastheer het officiële gedeelte. Hierbij bedankte hij de aanwezigheid van de Burgemeesters of wethouders van de aanwezige West-Friese gemeentes en Hollands Kroon, die samen het regionale karakter van de expositie behartigden. Aan het internationale karakter van de expositie werd door het museum speciaal aandacht geschonken. Bijgewoond door enkele hoog geplaatste afvaardigden van de Amerikaanse Ambassade werd door Deputy Chief of Mission Ms. Aleisha Woodward krachtige woorden uitgesproken over de tijd waarin we nu leven. Ze benadrukte dat, in een tijd waarin op minder dan 2 uur vliegen een oorlog gaande is, juist nu het moment daar is om stil te staan bij de lessen uit het verleden en actief daarmee aan de slag te gaan.

De laatste gastspreker was niemand minder dan Ms. Helen Ayer Patton, kleindochter van de Amerikaanse Generaal George S. Patton Jr. Een generaal die in de Tweede Wereldoorlog leiding heeft gegeven in onder meer Noord Afrika, Italië, Normandië en tijdens het Ardennenoffensief. Als kleindochter van twee Tweede Wereldoorlog Generaals en dochter van Generaal George Patton IV die gestreden heeft in Korea en Vietnam heeft dit haar gevormd. Via een videoboodschap sprak zij haar lof uit voor het museum en benadrukte het belang voor jong en oud om het museum te bezoeken. Het is haar levensmissie geworden om wereldwijd namens haar familienaam ambassadeur te zijn voor het behouden van vrijheid en het bijdragen aan verbindingen die vrijheid bewerkstelligen.

Het Oorlogsmuseum Medemblik deelde na afloop van deze videoboodschap met dankbaarheid én trots mee dat Ms. Patton na haar bezoek aan het museum op 26 oktober officieel ambassadeur is geworden van het oorlogsmuseum.

Na een officieel gedeelte in de jaren ‘40 theaterzaal van het museum vervolgden de gasten het programma in de belevingszaal van het museum. Leerlingen van RSG Wiringherlant stelde gedeputeerde Rosan Kocken een aantal vragen. Mooie antwoorden volgden waarbij mevrouw Kocken ook een bijzondere mededeling deed na de vraag over verduurzaming. Ze kon officieel meedelen dat de duurzaamheidsubsidie van bijna €30.000,- die het museum begin juni ingediend had bij de provincie officieel goedgekeurd zal gaan worden. Voor iedereen een grote verassing omdat de beslissing uitgesteld was naar eind januari.

De interactieve expositie ‘Weg naar Vrijheid’ werd hierna officieel geopend door Ms. Aleisha Woodward van de Amerikaanse Ambassade en Gedeputeerde Rosan Kocken van de provincie Noord-Holland door gezamenlijk het lint door te knippen. Na afloop van de opening kregen de gasten een knijpkat mee met de vraag om Oorlogsmuseum Medemblik en haar maatschappelijke doelen in ‘de Spotlight’ te zetten en mee te helpen als ambassadeurs van het museum.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl