15°C
Broken clouds

Molen Ceres: de laatste loodjes

We schrijven begin 2022 en molen Ceres heeft zijn eerste rondjes weer gemaakt. De nieuwe teller geeft op 31 december 2021 447 omwentelingen aan. (zie ook molendatabase.nl)  

Oudhollands  

10 september werd de kap teruggeplaatst, roeden gestoken, staart en schoren weer aangebracht.  Een mijlpaal, Ceres begint weer op een molen te lijken. Hierna kunnen de koningsspil, de bovenbonkelaar en het spoorwiel op de juiste plek gemonteerd worden.   

In de maanden die volgen worden de wieken opgehekt, de borden aangebracht kortom de molen krijgt zijn oudhollands gevlucht terug zoals dat voor de laatste renovatie in de jaren negentig op de roeden zat. 

Meelbuil  

Ook wordt er binnen in de molen nog hard gewerkt. Er wordt een nieuwe buil gemaakt, een grote zeef die volkoren tarwemeel, uitzeeft in bloem, gries en zemelen. De staakijzers komen op hun plaats, die drijven de stenen tijdens het malen aan. Het luiwerk inclusief het gaffelwiel en de luitafel vinden hun plek weer in de molen. De vang en zijn bediening komt terug zodat we de molen weer kunnen stoppen. De lier komt aan de staart waarmee we de wieken weer op de wind kunnen zetten. 

“En dan op vrijdag 17 december was het zover: De zeilen gingen op het hekwerk en we konden draaien.” Helaas liet de wind het afweten dus moesten de wieken, voor het plaatje, een zetje hebben. In de week die hierop volgde was er wel genoeg wind en korenmolen Ceres draaide rustig zijn eerste rondjes. 

Teller 

“We letten goed op, veel is nieuw en we moeten even wennen aan de geluiden die Ceres maakt.”

Resultaat, jawel op 31 december 2021 stond de teller op 447 omwentelingen, “dat zijn er, nu ik dit schrijf, alweer ruim 1700 dus alles lijkt naar behoren te werken.”

Wat moet er nog gebeuren? 

De maalstenen moeten nog afgesteld worden. Dit betekent dat ze goed vlak komen te liggen, dat de loper in balans over de ligger loopt. De schijflopen moeten netjes in de kammen van het spoorwiel “pakken”. Dan gaan we eerst gerst malen om te kijken of het allemaal goed gaat.  

En de regelkleppen die in de vier wieken zitten moeten nog ingesteld worden en wel zo dat bij toenemende wind deze kleppen de snelheid van de wielen niet te groot laten worden. 

Dat wordt nog een lastige klus maar ach we zijn al zover dat ook dit voor elkaar komt. 

En dan gaan we op naar de officiële opening die op 18 maart gepland staat, ijs en corona dienende.  

Verhaal en foto’s: Joop Roersma, molenaar

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl