0°C

Moestuinproject Historische Vereniging Oud Stede Broec ‘belevenis’ voor basisschoolleerlingen

De Historische Vereniging Oud Stede Broec probeert jonge kinderen bewust te maken van het vroegere leven van hun voorouders. Al enige jaren worden geïnteresseerde schoolklassen uitgenodigd om te komen kijken in en rond ons museale pand. Omdat in dat programma ook de tuin centraal staat, heeft deze werkgroep het initiatief van het Prins Bernard Cultuurfonds aangegrepen om met succes een subsidieverzoek in te dienen.

Het moestuinproject is dit jaar een apart onderdeel van het fonds. Voorwaarde voor een subsidie is dat de tuin, mét het monumentale huis en de museumschuur onderdeel is van een educatief programma. Op deze manier krijgen leerlingen van de basisscholen uit Stede Broec de gelegenheid om kennis te maken met het leven van 100 jaar geleden, aansluitend op het thema: “Oriëntatie op jezelf en de wereld”.

Leerlingen van ‘de Molenwiek’ op bezoek

De historische moestuin van de H.V. Oud Stede Broec ligt verscholen achter de schuur van het mooie onderkomen van de vereniging aan de Zesstedenweg 227. Het is een tuin waarin onder andere groenten, kruiden en fruit (hard en zacht) worden geteeld. Daarnaast worden er ook vroege groenten en meloenen onder platglas verbouwd. De tuin maakt deel uit van de unieke locatie in de Streek die de historische Vereniging mag beheren. Goed beschouwd is het huis, de schuur en de tuin een bescheiden museum te noemen.

Het perceel bestaat uit een woonhuis, dat is ingericht zoals het is gebouwd in 1904. De schuur heeft beneden een tentoonstelling met historisch landbouwgereedschap en op de bovenverdieping is een oudheidskamer ingericht met archeologisch materiaal, oude kaarten en andere waardevolle historische zaken. Achter deze schuur ligt dan nog een haventje met de moestuin.

Enthousiasme bij de kinderen

Het educatief programma bevat 3 onderdelen:

– het huis – Hoe leefden de mensen 100 jr. geleden?

– de schuur – Met welke werktuigen bewerkte men vroeger het land?

– de tuin – Welke groenten, kruiden en fruit werden er vroeger verbouwd?

Twee schoolklassen van groep drie van de Molenwiek bezochten vorige maand de locatie aan de Zesstedenweg. Tweemaal anderhalf uur waren vrijwilligers in de weer om in telkens drie groepen een afwisselend programma te verzorgen voor de kleintjes. Ze waren enthousiast: In het woonhuis waren ze vooral onder de indruk van de vele kamers en van de oude spullen in de keuken, in de schuur veel ontzag voor de oude zaken op de oudheidskamer met de verhalen die erbij horen en het agrarisch erfgoed werd met veel interesse bekeken, ook de tuin en de groenten kon de aandacht vasthouden.

Dat de rondleiding indruk had gemaakt op enkelen van hen, bleek de volgende dag toen ze met hun ouders en broer of zus nog eens langs kwamen tijdens het Open Huis. Mooi dat ze nu hun eigen verhaal vertelden; ze hadden goed geluisterd gisteren.

Geschiedenis door jongeren laten ‘beleven’

De historische vereniging ‘Oud Stede Broec’ wil juist heel graag, dat jongeren kennismaken met erfgoed in de meest brede zin, zodat ook zij zich bewust worden van de geschiedenis van de plaats waar zij wonen en opgroeien. De omgeving waarin we nu leven en de spullen die we nu gebruiken zijn kompleet anders dan in de tijd van vader, moeder, opa en oma. De erfenis en de verhalen die erbij horen, maken het dat kinderen zich daar thuis bij voelen. Het draagt bij tot respect en die belevenis zorgt ervoor dat het bewaard blijft en wordt doorverteld.

Basisscholen kunnen zich nog steeds aanmelden

Alle basisscholen in Stede Broec zijn voor de zomervakantie uitgenodigd, maar misschien is het bericht hierover in de vergetelheid geraakt. Daarom komt er in december een mailing, waarin met name de groepen 5 en 6 nogmaals worden uitgenodigd. Daarin wordt ook vermeld wat het programma behelst.

Deze leerzame en leuke excursies vinden 1x of 2x per maand plaats tot de zomervakantie.

Riekele Zwagerman en het team vrijwilligers, die dit programma met liefde verzorgen, maken graag bij voorkeur de woensdagochtenden daarvoor vrij in de agenda.

Meer over dit project en mogelijkheden tot aanmelding: zie www.oudstedebroec.eu of tel. 0228 -521590 van projectleider Riekele Zwagerman.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl