0°C

Ministerie van OCW enthousiast over MDT-traject van Vrijwilligerspunt

Bijeenkomst MDT Ministerie OCW foto 1
Inge Vossenaar van het Ministerie van OCW en links van haar Wouter Schild van Vereniging NOV (en tevens initiatiefnemer van deze bijeenkomst), in gesprek met lerares Leonie van SG de Dijk en leerling Jairo die ook een MDT traject volgt.

Hoorn – Vrijwilligerspunt Westfriesland mocht Inge Vossenaar en Daisy Satijn van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) ontvangen in het Oorlogsmuseum in Medemblik. Miranda Zwart, directeur-bestuurder Vrijwilligerspunt Westfriesland. “Tijdens een informele bijeenkomst hebben we onze ervaringen gedeeld over het MDT-traject waaraan via Vrijwilligerspunt inmiddels al ruim 300 jongeren hebben deelgenomen. Een eer dat het Ministerie van OCW onze ervaringen wil gebruiken om maatschappelijke diensttijd nog verder uit te bouwen en toegankelijker te maken voor jongeren en maatschappelijke organisaties.”

Niet alleen Inge Vossenaar, directeur-generaal Primair en Voortgezet Onderwijs bij het Ministerie van OCW, en Daisy Satijn, waarnemend programmadirecteur Maatschappelijke Diensttijd (MDT), waren aanwezig. Ook vertegenwoordigers van Stichting Netwerk, SG de Dijk en Werksaam waren er en vertelden over hun rol als doorverwijzers van jongeren naar MDT. Daarnaast vertelden vier jongeren hun verhaal over wat MDT hen gebracht heeft. 

Met elkaar

Inge Vossenaar: “Iedereen die hier vandaag op deze inspirerende locatie aanwezig is, levert op zijn eigen manier een bijdrage aan MDT en dat is heel mooi om te zien. De enthousiaste verhalen van Vrijwilligerspunt, de doorverwijzers en de jongeren vertellen goed waar we het met elkaar voor doen en dat we het ook echt mét elkaar doen. Het laat zien dat als je samen die energie creëert, het niet alleen goed voelt, maar ook enthousiasmeert om nog meer samen te doen. MDT is voor mij na vandaag nog concreter geworden. Ik heb een goed beeld gekregen van de diversiteit van het aanbod en het belang van de samenwerking met een breed scala aan partners. Een waardevolle bijeenkomst.”

Zelfvertrouwen

Daisy Satijn en haar team bezoeken geregeld MDT-projecten en gaan dan in gesprek met de jongeren: “Zij kunnen het beste vertellen wat MDT precies is en waarom het zo waardevol voor hen is. Het valt mij ook weer op bij de jongeren die vandaag aanwezig zijn, dat ze gaan stralen als ze over hun MDT vertellen. Dat ze het anderen gunnen en er veel zelfvertrouwen van hebben gekregen. De jongeren laten zien dat het oké is dat je soms gewoon even niet weet wat je wilt, maar dat er door MDT altijd een plek is waar je naartoe kunt gaan. Dat je kunt groeien, meer zelfvertrouwen krijgt en iets kunt betekenen voor een ander, ook als je iets kleins doet.” 

Erkend Certificaat

Aan Daisy Satijn de eervolle taak om MDT’ers Niels en Lorenza aan het einde van de bijeenkomst het Europees erkende certificaat uit te reiken. Miranda Zwart: “Iedereen die een MDT-traject afrondt, ontvangt deze ‘Europass’. Dan pakken we goed uit, met slingers en taart, zoals vandaag. Dat certificaat is zeer waardevol voor de jongeren en staat goed op hun cv. Het is een mooie bevestiging van een waardevolle periode in hun leven waarin grote ontwikkelingsstappen zijn gezet.”

Bijeenkomst MDT Ministerie OCW foto 2
Daisy Satijn samen met MDT’ers Niels en Lorenza met hun welverdiende Europass.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl