1°C
Broken clouds

‘Met heel veel kleine beetjes kunnen we een hele hoop doen’

Stichting Ondernemersfonds Enkhuizen zet zich in voor de lokale economie en leefbaarheid van onze stad

“We investeren in steeds meer projecten in de stad”, vertelt Herman Hoekstra trots, hij is voorzitter van Stichting Ondernemersfonds Enkhuizen (SOE). En dat het huidige budget van drie ton eigenlijk niet meer toereikend is, is een goed teken. “Het geeft aan dat bedrijven, verenigingen, culturele- en maatschappelijke instellingen ons steeds beter weten te vinden. Inmiddels hebben we zo’n 100 projecten afgerond die de leefbaarheid en economie in Enkhuizen hebben verbeterd.”

En daarmee is gelijk ook het doel van het in 2018 gestarte ondernemersfonds genoemd. Een van de meest recente wapenfeiten is het project De Garden in het schootsveld nabij de Koepoort. “Een project dat mede dankzij een bijdrage van het ondernemersfonds tot stand is gekomen. Het wordt een prachtige ontdekkingstuin van de zaadindustrie en moet jaarlijks duizenden bezoekers trekken. Het is een mooi voorbeeld hoe een project de stad aantrekkelijker maakt en ook nog eens voor een flinke injectie in de economie kan zorgen”, legt Hoekstra uit.

Dat verklaart het bestaansrecht van de SOE die wordt gefinancierd vanuit een extra OZB-heffing voor niet-woningen, volgens het zogeheten ‘Leids model’. “Dat houdt in dat onder andere ondernemers, scholen en vereniging bijdragen aan het fonds. Daar staat tegenover dat zij ook allemaal trekkingsgerechtigd zijn en dus projecten kunnen aandragen. Voorwaarde is wel dat de projecten een gemeenschappelijk belang dienen. Het mooie van een project als De Garden is dat dit waarschijnlijk voor iedere Enkhuizer positieve effecten gaat hebben. Die extra OZB-heffing is per niet-woning een minimaal bedrag, maar bij elkaar opgeteld is het een flinke som geld waar we dus veel mooie projecten mee kunnen ondersteunen. Met heel veel kleine beetjes kunnen we een hele hoop doen.”

Opvallend is de diversiteit van de projecten die SOE steunt. Van een speelhuisje in speeltuin Kindervreugd tot de jaarlijkse feestverlichting in de winkelstraat. Maar tijdens corona werden er bijvoorbeeld ook iPads geregeld voor een school en een zorginstelling. “Dat zijn vrij zichtbare projecten. Maar denk ook aan het parkmanagement op de bedrijventerreinen. Met ondersteuning van het ondernemersfonds heeft Stichting Parkmanagement Enkhuizen daar iedereen bij elkaar gebracht en gezorgd dat  het bedrijventerrein nu collectief beveiligd wordt en dat het er netjes uit blijft zien. Wellicht minder zichtbaar voor bijvoorbeeld toeristen, maar wel enorm belangrijk voor alle mensen, veelal Enkhuizers, die hier werken. En dat is ook de rol die wij willen spelen. We danken ons bestaansrecht aan de Enkhuizers. We willen en moeten er dan ook zijn voor diezelfde Enkhuizers.”

Dat lukt volgens Hoekstra prima. Sinds de oprichting bestaat het bestuur nog steeds uit dezelfde personen. “Dat zegt wel iets in mijn ogen. We zijn een stabiele club en kunnen daardoor goede resultaten leveren. Naast financiële steun kunnen we ook een groot netwerk aanspreken en partijen met elkaar verbinden. We hopen dan ook dat we ook de komende jaren mandaat krijgen van de gemeente om ons werk voor te zetten.” De recente positieve evaluatie bewijst dat. Die werd onder meer uitgevoerd door de  architect van het Leids model, waar in 2005 het eerste ondernemersfonds werd opgericht. “Hij noemde ons ondernemersfonds een verbeterd Leids model. Ja, dat vonden wij een mooi compliment.”

www.ondernemersfondsenkhuizen.nl   

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl