13°C
Clear sky

‘Medemblik aan Zee’ contract Ontbonden: Oude Stadhuis is weer Eigendom Gemeente

Medemblik aan Zee Thumbnail
Fotocredit: Swarte Kees

Het is inmiddels tien jaar geleden dat Bovisie/USP Vastgoed de prijsvraag won om een nieuwe invulling te geven aan het voormalige stadhuis van Medemblik aan de Dam. Later met partner Scholtens Projecten onder de naam Ontwikkelingsmaatschappij MaZ/Medemblik aan Zee Projectontwikkeling BV. In 2022 is er een omgevingsvergunning verleend voor Medemblik aan Zee; een (ver)nieuwbouwplan bestaande uit16 woningen, een hotel en 400 m2 aan winkelruimte. Het is de ontwikkelcombinatie niet gelukt om binnen de gestelde contractperiode uitvoering te geven aan het plan. De gemeente zet stappen om het koopcontract te ontbinden. 

Wethouder Jeroen Broeders: “Volgens het koopcontract zou het project op 10 maart 2024 gerealiseerd moeten zijn. De uitvoering van het plan is de afgelopen jaren jammer genoeg geen stap opgeschoten. Het pand staat al tien jaar leeg en er is al die jaren vrijwel niks gebeurd.” De ontwikkelaar heeft verzocht om uitstel en aanpassing van het plan. De gemeente heeft dat laatste in overweging genomen en laten onderzoeken. Uit juridisch onderzoek is gebleken, dat dit niet is toegestaan zonder nieuwe aanbesteding. Wethouder Broeders: “Medewerking verlenen aan een aanpassing van het plan is voor ons juridisch niet mogelijk: dan moet er opnieuw aanbesteed worden. Verder uitstel geven willen we niet: we zijn er niet van overtuigd dat meer tijd geven aan het oude plan wel tot uitvoering zal leiden. En daarom gaan we het oude koopcontract dus ontbinden.”

Nieuwe invulling 
Wethouder Jeroen Broeders: “Uiteraard hadden we graag gezien dat er woningen gerealiseerd zouden zijn. Daar is vraag genoeg naar en de locatie is uniek. Het is dan ook spijtig voor de paar mensen die een optie hadden genomen voor een woning in het project.” Daarentegen zijn er ook nieuwe perspectieven wanneer het stadhuis terug in gemeentelijk bezit komt. Jeroen Broeders: “Het stadhuis is een iconisch gebouw op een prachtige locatie. Dit unieke rijksmonument kan een belangrijke rol spelen in een vitale toekomst voor de binnenstad van Medemblik. Ook voor de korte termijn zie ik graag voor me dat het pand weer in gebruik genomen kan worden. Op welke manier gaan we onderzoeken.”

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl