0°C

Koninklijke Onderscheiding voor prof. dr. R.A. van Hulst

Woensdagmiddag 8 december heeft burgemeester Marjan van Kampen een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer Robert André van Hulst uit Schagen. Dat was tijdens een besloten bijeenkomst in Den Helder, georganiseerd door Defensie.

In 1985 begon professor dokter Van Hulst zijn beroep als duikerarts bij de Koninklijke Marine. Als medisch student in Groningen was hij reeds duikinstructeur. Hij kon zo zijn twee passies combineren, geneeskunde en duiken.

Tot 2013 heeft Van Hulst leiding gegeven aan het Duikmedisch Centrum en het Maritiem Medisch Expertise Centrum in Den Helder. Na zijn functioneel leeftijdsontslag als kapitein ter zee en directeur, ging in feite zijn tweede loopbaan verder. Hij bleef reserve officier-arts en bleef doorwerken, nu bij het AMC.

In zijn tijd bij de marine speelde Van Hulst al een belangrijke rol voor de professionele duikwereld in Nederland en het Nederlands deel van de Caraïben. Hij deed keuringen voor marineduikers en onderzeebootbemanningen. Hij verzorgde duikmedische opleidingen voor artsen, verpleegkundigen en paramedici en gaf voorlichting aan niet-medisch personeel. Ook deed hij wetenschappelijk onderzoek naar en verzorgde behandeling van slachtoffers van duikongevallen.

In 2002 promoveerde Van Hulst aan Erasmus Universiteit Rotterdam, afdeling Experimentele Anestesiologie. Hij is nu verbonden aan het AMC, afdeling Experimentele Anestesiologie, LEICA (laboratorium voor experimentele intensive care en Anestesiologie) Sinds 2001 is hij aan de UvA bijzonder hoogleraar op het gebied van Hyperbare- en duikgeneeskunde/aenestesiologie van het AMC. Hij is internationaal een bekende arts op dit gebied.

In zijn vrije tijd heeft Van Hulst zich ingezet voor meerdere organisaties, zoals Nederlandse Onderwatersportbond (NOB), de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde (NVD) en de Nederlandse Vereniging voor Hyperbare Geneeskunde (NVvHG).

Vanwege zijn buitengewone en bijzondere verdiensten op het gebied van duikgeneeskunde en hyperbare geneeskunde wordt de heer Rob van Hulst onderscheiden in de Orde van Oranje van de Nederlandse Leeuw.

Foto: Pierre Mettes

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl