16°C
Scattered clouds

Gratis kinderfietsjes voor minima

In 2018 begonnen Jan en Lida Kooijman uit Zwaag met acties waarover ze nog steeds enthousiast zijn: het weggeven van kinderfietsjes aan minima. Vanuit de werkplaats, die ze gratis mogen gebruiken, maken ze gekregen fietsen klaar voor de volgende eigenaar. Jan en Lida weten zelf hoe het is om krap te zitten. Dat werd hun drive voor hun mooie werk.

Jan en Lida weten er alles van om elk dubbeltje meerdere keren om te moeten draaien. “Het is heel moeilijk als je moet kiezen wie er nieuwe schoenen krijgt of als je geen idee hebt waar je geld vandaan moet halen voor bijvoorbeeld een winterjas. Laat staan dat er een fiets af kan, dat is zo’n grote uitgave, daar denk je niet eens aan als je niet eens weet hoe je het eind van de maand moet halen.”

Het uitdelen van de fietsjes doen Jan en Lida uit liefde. “We zijn er voor de minder bedeelden onder ons. Dat is hard nodig want er is veel meer armoede dan je denkt. Niemand zegt graag dat rondkomen een probleem is, het is bepaald geen thema om gemakkelijk aan te kaarten. De voornaamste reden is dat er veel vooroordelen over armoede zijn. Het zal je eigen schuld wel zijn, bijvoorbeeld. Of armoede in dit land bestaat niet, is er ook zo een. Vertel dat maar eens aan iemand die de ene na de andere tegenslag te verwerken heeft gekregen door bijvoorbeeld ontslag of echtscheiding en die grote moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen.”

Jan en Lida trekken zich vooral het lot aan van kinderen die in armoede leven. “Zonder fiets worden kinderen vaak buitengesloten. Met je vriendjes mee naar het voetbalveldje kan bijvoorbeeld al niet eens. En wat denk je van mee met de kampweek of naar de gym- of zwemles van school? Het breekt ons hart dat er kinderen zijn die niet mee kunnen omdat ze geen fiets hebben. Elk kind is belangrijk, geld moet zo min mogelijk een reden zijn dat een kind er niet bij hoort. Daar zetten wij ons graag voor in!”

Teamwork

Jan en Lida kregen dit voorjaar een werkplek bij Life Builders Kerk op Dampten 16 in Hoorn. “Daar zitten meer stichtingen die elkaar helpen. Wij kregen er opslagruimte en we kunnen er mensen begeleiden die het leuk vinden om de fietsen te repareren en klaar te maken voor schenking. In een woord geweldig dat Geert Oosterhuis, contactpersoon van Life Builders, plek voor ons maakte. We hebben sinds deze nieuwe plek al 475 fietsjes weggegeven, waarvan 75 aan mensen die in Limburg te maken kregen met overstromingen.”

Het team van Jan en Lida bestaat uit diverse vrijwilligers. “We zijn blij dat we samen de schouders onder dit mooie werk kunnen zetten. We zijn een fijn team, we werken goed samen, echt teamwork.”

De fietsjes komen uit de wijde omgeving naar Jan en Lida toe. “Mensen weten de weg hierheen gelukkig goed te vinden. Dat geldt ook ontvangers, trouwens. Soms komen ze helemaal uit Amsterdam of Den Helder deze kant op. Het mooiste zijn de blije gezichten als we iemand een fietsje kunnen geven. Dat ontroert ons altijd weer. Die blijdschap van de ander, daar doen we het voor. We hopen nog heel veel fietsjes weg te kunnen geven!”

Ook enthousiast geworden? Sponsor de stichting bijvoorbeeld met een mooi bedrag, doneer een fiets of kom ook de handen uit de mouwen steken. Alle informatie is te vinden op de website!

www.fietsjesvoorminima.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl