3°C
Scattered clouds

Gemeente Schagen start proef met moderne afvalbakken

De gemeente Schagen is een proef gestart met moderne afvalbakken. In de moderne afvalbakken kan door een ingebouwde pers vier keer zo veel afval als in een gewone afvalbak. Momenteel staan er als proef vier moderne afvalbakken in het centrum van Schagen. De bakken zijn van twee verschillende leveranciers om ervaring op te doen.

“Wanneer blijkt dat de proef een succes is en de bakken goed functioneren, zijn we voornemens om meer moderne afvalbakken te plaatsen. In andere gemeenten werkt dit type afvalbak al jaren naar tevredenheid”, zegt wethouder Hans Heddes. De gemeente hoort graag wat inwoners van de nieuwe afvalbakken vinden.

Voordelen
In de moderne afvalbak zit een pers die het afval samendrukt. Dit zorgt ervoor dat er meer afval in de bak past en deze minder vaak geleegd hoeft te worden. Dit bespaart tijd en geld. Ondanks dat de bakken duurder zijn, bespaart het op andere vlakken kosten, zoals in het gebruik. Deze vier bakken zijn betaald uit de bijdrage van de verpakkingsindustrie.

Technische mogelijkheden
Via een app is zichtbaar wanneer de afvalbak vol is en wanneer er een storing is. De afvalbak heeft deze technische mogelijkheden door een duurzame zonnecel die op de bak zit en deze van energie voorziet. Ook de pers wordt aangestuurd door energie opgewekt vanuit de zonnecel. Een andere mogelijkheid is het op afstand sluiten en openen van de bak, bijvoorbeeld tijdens de vuurwerkperiode.

Moderne afvalbakken in stadscentrum
Waar het bij grotere prullenbakken noodzakelijk is dat een vrachtwagen het afval ophaalt, is het bij dit type mogelijk dat een auto de bak leegt. Dit biedt voordelen, met name in de stad waar meer drukte is. Daarnaast zijn de bakken van bescheiden formaat ten opzichte van de grote afvalbakken die in het centrum het uitzicht blokkeren. Er zijn minder bakken nodig, omdat dit type meer afval aankan. De afstand tot een afvalbak is mogelijk iets groter. De kans op een volle afvalbak is kleiner. Ondernemers zijn daarbij verplicht om de omgeving rond hun pand schoon te houden. Daar houdt de gemeente toezicht op.

Inwoners kunnen hun reactie mailen naar: groenbeheer@schagen.nl.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl