4°C
Broken clouds

Formeel einde Tweede Wereldoorlog

Maandag 15 augustus wappert de Nederlandse vlag op het gemeentehuis in Schagen. Deze datum is het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Terwijl in Europa al in mei 1945 een einde kwam aan die oorlog, duurde die elders ter wereld nog enige maanden voort. De oorlog in Azië, dus ook in voormalig Nederlands-Indië, duurde nog tot augustus. Na de atoom-bombardementen op Hiroshima en Nagasaki capituleerde Japan op 15 augustus 1945. Daarmee eindigde de Tweede Wereldoorlog officieel in alle landen.

Jaarlijks staan we op 15 augustus stil bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog. Vooral ook bij het leed dat een groot en divers deel van onze samenleving diep getroffen heeft. Leed dat nog altijd doorwerkt. De herdenking is een erkenning aan de getroffenen. Het benadrukt de verbondenheid van ons allen met dit gedeelde verleden.

Ieder jaar wordt er ook bij het Indisch Monument in Den Haag stil gestaan bij de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. En bij de directe gevolgen daarvan. De Melati (de Indische jasmijn) wordt ter gelegenheid gedragen, als symbool van respect, betrokkenheid en medeleven.

Om dit einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken is het ook aan inwoners toegestaan om maandag de Nederlandse vlag te laten wapperen. Dit kan van zonsopgang tot zonsondergang.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl