9°C
Scattered clouds

Enkhuizer horeca: maak er wat van!

Van lockdown naar een beetje open naar weer lockdown – het was me het jaartje wel, zeker ook voor de horeca. Gelukkig is de zon weer gaan schijnen, bijna tegelijk met het moment dat de deuren weer open mochten. Thomas de Boer, horeca-ondernemer in Enkhuizen, blikt terug en kijkt vooruit.

De schouders eronder

Naast zijn bedrijven is Thomas interim voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Enkhuizen. “Dit werk bleek zeker in de afgelopen maanden heel belangrijk. De Koninklijke Horeca Nederland behartigt de economische en sociaal-maatschappelijke belangen voor diverse partijen. De organisatie is gesprekspartner van ondernemers in de horeca, de gemeente en burgers. Een voorbeeld daarvan is het vergroten van de terrassen, mogelijk gemaakt door goed overleg tussen horeca, gemeente en omwonenden. De gemeente is zeer welwillend, omwonenden denken met ons mee, dat voelt als ‘samen de schouders eronder’ en dat werkt uiterst prettig.”

‘Het zal wel meevallen’

De pandemie heeft diepe sporen getrokken. “Ondanks de steun vanuit de overheid gaan veel horecaondernemers nog een zware tijd tegemoet. De gedachte is niet zelden: ‘het zal wel meevallen met de schade, er zijn immers steunpakketten’. En dat klopt, deels is dat ook zo en daar zijn we als ondernemers natuurlijk ook heel blij mee. Maar een substantieel deel van de kosten valt buiten de steunpakketten. Het gaat dan bijvoorbeeld om tienduizenden euro’s aan vaste lasten die niet vergoed worden. Bovendien worden de verdiensten uit de vele creatieve initiatieven die er waren van de steun afgehaald of ze moeten worden terugbetaald. Onderaan de streep heb je dan wel je kosten gehad maar hou je er ook nog eens niets aan over. Kort gezegd: het gat tussen de steun en het verlies is te groot en voor veel ondernemers zal dat nog heel wat problemen opleveren. En daar komt dan ook nog bij dat de bureaucratie rond de regelingen enorm is.”

Daarnaast worden investeringen onder de huidige condities de komende jaren een stuk lastiger. “Banken kijken bij een aanvraag voor financiën naar de afgelopen drie jaar. Zoals het er nu naar uitziet, wordt dit coronajaar daar ook bij betrokken, terwijl de financiën in die tijd natuurlijk fors tegengevallen zijn. Dat geeft een scheef beeld. Als dat inderdaad meegeteld gaat worden, zullen veel bedrijven een jaar of drie, vier stil blijven staan. En stilstaan is nooit goed voor een ondernemer.”

Voor de bedrijven van Thomas loopt het gelukkig niet zo’n vaart. “Er zat wat vet op de botten, dus we komen er wel uit. Ik maak me alleen wel zorgen om sommige collega-ondernemers, ik hoop dat ze er doorheen komen.”

Mooi weer

Gelukkig gaat het de afgelopen weken de goede kant op, zowel qua corona als    qua weer. “Het is heel fijn dat we weer open zijn. De gemeente werkt mee aan het faciliteren van grotere terrassen en denkt mee over nieuwe plannen. We zijn bezig met een plan om het seizoen als het ware te verlengen, bijvoorbeeld door het creëren van winterterrassen zodat mensen langer buiten kunnen zitten. En we denken samen na over overkappingen voor terrassen. Op die manier worden ook de ‘donkere’ seizoenen actiever en gezelliger in onze mooie Haringstad. Wat wil je nog meer: het hele jaar door lekker met je drankje aan het water of in de prachtige historie  van de stad!”

Voor grotere feesten zal voorlopig nog even geen ruimte komen. “Maar dat is nou eenmaal zo. Het is beter om te kijken naar wat er wél kan. Hou wat afstand van elkaar, hou je gedeisd, geniet van de buitenlucht en maak er binnen de kaders het allerbeste van!”

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl