12°C
Scattered clouds
12°C
Scattered clouds

De molenstenen weer terug in molen CERES.

Na iets meer dan een jaar in opslag te hebben gelegen zijn de molenstenen eind januari weer terug in korenmolen Ceres. De fa. Kuin was zo vriendelijk om de stenen op te halen in Wognum. Het gaat hier om vier molenstenen die samen zo’n dikke 4000 kg wegen.

De vier stenen gingen rollend de molen binnen, enige voorzichtigheid was wel geboden je wilt zo’n steen niet op je tenen hebben. Ja en dan moeten ze naar de tweede zolder gehesen worden, wij noemen dit de steenzolder. Hiervoor hangt een kettingtakel die meer dan 2 ton kan tillen en ruim 7.5  meter moet hijsen in de molen.

Hierna kunnen we de maalkoppels weer opbouwen en is het wachten op het gaande werk, (aandrijving) want ja de stenen draaien niet uit zichzelf. 

“We gebruiken de stenen voor uitmalen, we willen zoveel mogelijk meel uit de tarwekorrels halen. Op het eerste stuk van de steen, bij het middelpunt (kropgat) waar de tarwe ingaat, worden de korrels gebroken. Vervolgens worden ze via de groeven (het scherpsel) meegenomen als de stenen met een soort schaarbeweging over elkaar draaien. Eigenlijk draait er maar één steen, de loper, de ligger ligt stil en vast op de zolder. Aan de zijkant van de stenen komt dan het volkorenmeel uit.”

Korenmolen Ceres heeft twee maalkoppels één voor tarwemeel en één voor speltmeel.

Joop Roersma vrijwillig molenaar.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl