19°C
Clear sky

Clusiusleerlingen herdenken oorlog en verzet

Vrijdag 20 mei hebben leerlingen van het Clusius College in Grootebroek bloemen gelegd bij het oorlogsmonument in Bovenkarspel. De herdenking wordt jaarlijks door de vmbo-school georganiseerd en werd dit jaar gecombineerd met het adopteren van 5 namen op het Nationale namenmonument.

Naast de tweedejaars leerlingen van de school, werd de herdenking bijgewoond door familie van Truus Menger-Oversteegen, de maakster van het monument. Zij was samen met zus Freddie en vriendin Hannie Schaft tijdens de tweede wereldoorlog actief in het verzet en stond tijdens de herdenking centraal.

Indrukwekkend

De tweedejaars leerlingen hebben de afgelopen maanden toegewerkt naar dit moment. In de lessen is stilgestaan bij de tweede wereldoorlog en het verzet. Een thema dat, met de oorlog in de Oekraïne, ineens veel dichterbij de belevingswereld van de leerlingen staat. De gedichten die de leerlingen voor deze dag hebben geschreven en de toespraken van de docenten maken daardoor een diepe indruk op de aanwezigen.

Vijf namen

Daarnaast greep de school deze herdenking aan om vijf namen van het Nationaal Namenmonument in Amsterdam te adopteren. Een monument voor 102.220 Nederlandse holocaustslachtoffers zonder eigen graf. Het geld voor de namen werd door de leerlingen opgehaald door het doen van onder andere klusjes en verkoop van gebakjes. De opbrengst van alle acties bij elkaar was 250 euro, genoeg voor 5 namen. Met het geld worden educatieve projecten en onderhoud van het monument gefinancierd.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl