12°C
Overcast clouds

Ceres Molen nadert zijn voltooiing

“We zijn nu anderhalf jaar na de brand en het begint op te schieten. Het binnenwerk is zo goed als af.”

De 4 maalstenen liggen weer op hun plek, de maalstoelen, kaar, schuddebak, meelpijpen zijn allemaal nieuw gemaakt. Het lichtwerk van de maalstenen is gerestaureerd. Er staan, voor de stevigheid, vier extra palen op de maalzolder. Dit is gedaan om de steenzolder, waar de vier maalstenen liggen extra te ondersteunen.

Ondertussen heeft de molenmaker de kap gerestaureerd, de as met bovenwiel teruggeplaatst.

Onder de as zijn twee nieuwe stenen lagers aangebracht. Het houtwerk van de kap heeft weer de juiste vorm gekregen en begin augustus is rietdekker bedrijf ’t Eiland bezig geweest het riet op de kap aan te brengen. Mooi om te zien hoe zoiets in zijn werk gaat. Oude ambachten zijn onmisbaar bij dit soort werk.

De volgende stappen zijn: koningsspil, bovenbonkelaar en spoorwiel naar binnen hijsen. Dan kan de kap met as en bovenwiel op de molenromp geplaatst worden. De staart met de schoren kunnen weer aan de kap gehangen worden.

De twee roeden in de askop aanbrengen zodat de vier wieken opgehekt kunnen worden.

Dat is het latwerk aanbrengen en de luiken die samen de wiek vormen. Hierna het gaande werk, alle bovengenoemde wielen op elkaar inregelen zodat de stenen weer kunnen malen.

Streefdatum? Eind september.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl