2°C
Scattered clouds

Brandweer rukt uit (1979)

Een dramatische Nieuwjaarsdag met een warme afloop

Een kille en ijzige jaarwisseling van 1978 naar 1979 gijzelde de bewoners aan de boorden van het IJsselmeer. Een nieuwe vorstperiode diende zich aan. De sneeuwbuien, gevoed door een harde oostenwind, zorgden ervoor dat veel wegen onbegaanbaar werden.

De Markerwaarddijk was rond de jaarwisseling afgesloten voor alle verkeer vanwege strenge vorst en een grote hoeveelheid sneeuw. Veel werk voor de hulpverleningsdiensten, die met man en macht automobilisten te hulp schoten die vast kwamen te zitten in de sneeuwhopen op de Markerwaarddijk. De brandweer hielp de verkleumde bestuurders met koffie en broodjes door deze Siberische toestanden heen.

Het IJsselmeer was zover het oog reikte een grote ijsberg met heel veel sneeuw en op de grachten kon weer volop geschaatst worden.

In tegenstelling tot de dagen ervoor was Nieuwjaarsdag zonovergoten met bijna geen wind; ideaal dus voor de schaatsliefhebbers die eindelijk over alle grachten het rondje Boerenhoek weer eens konden schaatsen. Voor de brandweer: alle hens aan dek… want al het open water was dichtgevroren dus de ijsbijlen werden geslepen zodat men bij calamiteiten zo snel mogelijk wakken kon hakken en dus over voldoende bluswater kon beschikken. Maar… dat was niet altijd naar de zin van de schaatsliefhebbers.

Ik had op Nieuwjaarsdag een vreselijke wortelpuntontsteking in mijn gebit en in de wieg lag onze derde dochter van 9 dagen oud. Toen ging mijn pieper. Op slag voelde ik de pijn in mijn gebit niet meer en mijn vrouw bleef alleen achter met de baby. De melding was: kind onder het ijs nabij de Harlingersteiger (daar waar dagelijks de Urkerboot een veerdienst onderhield – Enkhuizen-Urk vv, maar door de enorme ijsgang lag dat stil).

Met grote spoed zijn we uitgerukt met ons duikteam en lijnbazen naar het Krabbersgat. Daar aangekomen zagen we een wak met voetstapjes van een kind in de sneeuw, richting dat wak. Het deed ons het ergste vrezen. De melding was gedaan door een Duitse toerist die in paniek naar de Drommedaris was gerend om alarm te slaan. Dat heeft natuurlijk veel tijd gekost. Eén voor één gingen de duikers het water in om naar de drenkeling te zoeken. Dat was geen eenvoudige opgave voor de duikers. In het ijskoude water was het geen pretje, maar in de duikwagen, die verwarmd was, konden ze om de beurt weer op verhaal komen. De hele middag hebben we gezocht met een negatief resultaat. Stukje voor stukje is het water onder het ijs afgekamd. Het was om radeloos van te worden of… zou het dan toch zo zijn dat er geen slachtoffer onder het ijs lag? Toen de schemering zich aandiende besloten we om de actie te staken. Het gaf de duikers en de lijnbazen een dubbel gevoel.

Terug in de kazerne aan de Koltermanstraat overheerste een vreemd gevoel dat moeilijk te omschrijven valt. Na elke traumatische uitruk hadden wij de vaste regel om bij elkaar te gaan zitten om het ongeval uitgebreid te analiseren, met de bedoeling dat de hulpverleners alles van zich af konden praten en die nare ervaringen van de uitruk niet mee naar huis zouden nemen. Toen we allemaal voldoende innerlijke rust hadden gekregen besloten we om huiswaarts te keren.

En juist op dat moment kregen we het bericht door dat het jongetje dat door het ijs was gezakt er zelf uit was gekropen en vervolgens naar zijn oma en opa op de Oosterhavenstraat was gelopen. Van zijn avontuur heeft hij niets gezegd, alleen wilde hij graag wat drinken en droge kleren. Dat wetende was voor ons een hele opluchting!!

Een Nieuwjaarsdag om nooit te vergeten. Een Nieuwjaarsdag die dramatisch begon maar uiteindelijk wonderbaarlijk eindigde.

Voormalig Commandant Brandweer Enkhuizen

W. Bloemendaal

Foto: Enkhuizer Courant van 2 januari 1979 – copyright Stichting Foto Bedijs

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl