4°C
Scattered clouds

2022 was een indrukwekkend jaar voor de KNRM

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijkt terug op een druk en heftig jaar. In 2022 voeren de reddingboten 2.524 keer uit voor hulpvragen. Dat was 10% meer dan het jaar ervoor, maar 20% minder dan in 2020, het drukste reddingjaar ooit. Het was ook een indrukwekkend jaar door een aantal reddingsacties met fatale afloop en veel impact op alle betrokkenen.

Onverminderde vrijwillige inzet

Ook de 36 vrijwilligers van KNRM Enkhuizen stonden afgelopen jaar 24/7 klaar om mensen en dieren in nood op het water te helpen. KNRM-schipper Johan Greiner: “2022 was voor ons een gemiddeld, onverminderd druk jaar. Met 95 inzetten waarbij we 194 personen en 5 dieren veilig aan wal hebben gebracht. Opvallend was het aantal alarmeringen voor scheepsbranden. Maar liefst vier keer moesten we hiervoor uitrukken. Technische problemen en navigatiefouten voeren nog altijd de lijst aan. Verder zien we een toename in het gebruik van de KNRM helpt app. Een positieve ontwikkeling, omdat we zo sneller meer info beschikbaar hebben, mits de app goed gebruikt wordt.”

Ruim 4.100 uur in actie

In totaal waren de 36 vrijwilligers van station Enkhuizen meer dan 4.100 in touw, ruim 1.000 uur meer dan voorgaande jaren. “Dat is te verklaren doordat er het grootste deel van het jaar geen corona beperkingen meer waren. Hierdoor kon er weer volop worden geoefend en konden opleidingen worden ingehaald”, aldus Johan Greiner. Ook de ondersteuning aan evenementen kon weer plaatsvinden en leverde de nodige uren. Zo was KNRM Enkhuizen onder meer betrokken bij het vuurwerk op Harddraverijdag, de Klipperrace, de Westfriese Struuntocht en natuurlijk de intocht van Sinterklaas.

Reddingen om nooit te vergeten

Ieder jaar zijn er acties die extra indruk maken of net even anders zijn. De actie van 16 juli zal Johan Greiner altijd bijblijven. Aan boord van een zeiljacht moest een van de opvarenden gereanimeerd worden na een allergische reactie op een wespensteek. “Deze meneer heeft het helaas niet overleefd. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Zoiets heeft impact op ons hele team.” Tegenover aangrijpende reddingsacties stonden ook reddingen die gelukkig relatief goed afliepen en waarbij KNRM-ers van Enkhuizen het verschil hebben gemaakt om ernstiger te voorkomen. Zo was op 20 februari een klipper van zijn anker geslagen en aan lager wal geraakt bij Hoorn. “We hebben 12 opvarenden van boord gehaald en in veiligheid kunnen brengen. Mede door de stevige wind was dat nog een flinke onderneming.”

Word jij onze nieuwe collega bij KNRM Enkhuizen?

KNRM Enkhuizen is per 2023 op zoek naar nieuwe bemanning. Onlangs zijn we daarom een campagne gestart. Wellicht heb je de posters al in de stad zien hangen of onze post op sociale media voorbij zien komen. Ben jij een teamspeler, sportief en wil je wel wat meer actie in je leven? Stuur dan een mailtje naar station@enkhuizen.knrm.nl en meld je aan voor de speciale info-avond op 23 januari.

Twijfel niet: ook zonder nautische achtergrond kun je een goede opstapper bij de KNRM worden.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl