0°C

Zaterdagmiddag orgelconcerten in de Bonifaciuskerk te Medemblik: elke zaterdag in juli

Jos_van_der_Kooy
(Foto: aangeleverd)
Datum evenement: 13, 20 & 27 juli

De Stichting Pieter Backer Orgel organiseert ook dit jaar weer een serie zaterdagmiddagconcerten op het monumentale Pieter Backerorgel uit 1671 (Bonifaciuskerk te Medemblik).

Op alle vier zaterdagen in juli wordt er om 16.00 uur een orgelconcert gegeven. Als deel van hun studie concerteren dan studenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. De Stichting Pieter Backer Orgel biedt daarmee aan jonge organisten een podium. Tijdens een aantal concerten zal er worden geïmproviseerd, muziek, nooit eerder gehoord en altijd spannend, want je weet nooit van tevoren hoe het gaat klinken. 

Maar het eerste concert op 6 juli zal gegeven worden door de meesterorganist zelf: Jos van der Kooy. Hij is meer dan een halve eeuw actief als concert- en kerkorganist. Als kerkmusicus is hij verbonden aan de Arminiuskerk in Rotterdam. Hij is concertorganist van de Raad van State in Den Haag. Als docent werkt hij aan het Koninklijk Conservatorium in dezelfde stad. Jos treedt veelvuldig op als solist en begeleider. In vroeger jaren was hij stadsorganist  van Haarlem en organist van de Westerkerk in Amsterdam. Hij zal composities van Buxtehude, Bach en Mozart ten gehore brengen. Ook zal hij op het koor-orgel improviseren.

Meestal is de organist verstopt boven bij het orgel en is hij onzichtbaar voor het publiek. Maar in de Bonifaciuskerk worden zijn verrichtingen op een groot videoscherm in de kerk vertoond. Het zien van het bespelen van de drie klavieren, het pedaal en het bedienen van de registers kan voor het publiek van toegevoegde waarde zijn.

Nieuwsgierig? Kom dan eens naar zo’n concert in de Bonifaciuskerk. Er is geen financiële drempel, de toegang is gratis! Vond u het mooi, dan kunt u een bijdrage doen aan de collecte bij de uitgang.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl