13°C
Drizzle

Tweede editie Open Tuinen met proeverij

Op 9 september vindt de tweede versie van de opentuinendagen plaats. Op deze dag zijn er twee tuinen te bezoeken.

TUIN 1
Insectentuin Westeinde 166
Aan het Westeinde in Enkhuizen is een aantal jaren geleden gestart met de ontwikkeling van een insectentuin op een voormalig proefveld. Dit jaar is de insectentuin weer ingezaaid met veel kleurrijke bloemen en planten die aantrekkelijk zijn voor allerlei soorten insecten.
De laatste jaren valt steeds vaker te lezen dat de bijen- en insecten-populatie schrikbarend daalt. Dit terwijl deze diertjes een onmisbare schakel zijn in de voedselketen. De keuze voor het plantmateriaal in de tuin is daarom volledig afgestemd op de behoefte van onze kleine vriendjes. Dat dit ook tot een prachtig bloemrijk geheel kan leiden, is op 9 september te zien wanneer u deze tuin bezoekt.

Heeft u op deze dag geen gelegenheid? De tuin is het hele jaar open voor bezoekers. Er zijn picknickbankjes geplaatst en centraal in de tuin staan twee insecten-hotels.
U bent van harte welkom. Er is tijdens deze open-tuinendag ook gelegenheid om diverse ‘groene’ snacks te proeven.

Deze tuin kunt u bezoeken tussen 10.30 en 16.00 uur.

TUIN 2
The Garden Enkhuizen
De Garden is dé ontdekkingstuin voor bloemen, groenten en kruiden.
Op deze dag zet De Garden smakelijke en ge-zonde snacks op de tuintafel. Kom tussen 11.00 en 17.00 uur smullen van de vers bereide hapjes met ingrediënten uit de ontdekkingstuin van Enkhuizen.
Deze tuin is een waar natuurspektakel waar al uw zintuigen worden geprikkeld.

Proeverij
Midden in De Garden worden voor het oog van het publiek hapjes klaargemaakt van de geoogste groenten en kruiden. Een lust voor het oog én voor de maag. Bij de vorige proeverij was het raak met hapjes van diverse kleuren biet, venkel, tomaten, bloemkool, courgette en pompoen. Laat je verrassen onder het genot van een kopje koffie of thee tussen de bloemen-perken.

Leuk en leerzaam
Een trots team van vrijwilligers wendt hun kennis en kunde aan om De Garden te laten groeien en bloeien tot dé ontdekkingstuin voor liefhebbers van tuinieren. Voor een leuk uitje in de vrije natuur met een educatief karakter.
In De Garden laten we zien wat onze grond te bieden heeft en welk belang het dient voor de voedselketen, een gezonde leefomgeving en toename van biodiversiteit. Leuk en leerzaam voor iedereen. Of je nu liefhebber bent van tuinieren of met je gezin erop uit wilt.

Bloemetjes en bijtjes
Geen bloemen zonder bijen. Daarom geeft De Garden het goede voorbeeld. Met drie bijenkasten vol vriendelijke Buckfast-bijen en een prachtige strook van insectvriendelijke bloemen rond de tuin.
Het bloemenzaadmengsel om zelf deze bloemen te oogsten is in De Garden in zakjes verkrijg-baar. Per zakje creëer je een vierkante meter aan insectvriendelijke bloemen. Zo heb je een souvenir waar je nog lang van kunt genieten.
De Garden is elke zaterdag en zondag open van 11.00 tot 17.00 uur en bevindt zich rechts naast de Koepoort, halverwege de Randweg naar het spoor. Eenvoudig te bereiken per fiets of auto. Parkeren kan op de parkeerplaats van Syngenta, Westeinde 62 in Enkhuizen. Op het terrein zelf van De Garden mag niet worden geparkeerd.

Deze tuin kunt u bezoeken tussen 11.00 en 17.00 uur.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl