13°C
Clear sky

Tentoonstelling “Wat ging er mis” in Flessenscheepjesmuseum

Zaterdag 1 april – In het Flessenscheepjesmuseum in Enkhuizen is vanaf 1 april de expositie “Wat ging er mis” te zien. Het is het verhaal over flessenscheepjesbouwers die echte doorzetters blijken te zijn en flessenschepen met bijzondere verhalen.

Het maken van een flessenscheepje op zich is al een hele uitdaging. Als het dan ook nog eens mis gaat en je weet het desondanks tot een goed einde te brengen, heb je wel een prestatie geleverd. Dat laat de ervaren bouwer Henny Fransen zien. Hij maakte ook de klassieke fout van een bouwer, je vergissen in de maat, zodat de masten niet overeind kunnen. Het toppunt van wat er mis kan gaan, was wel de brand die uitbrak in een fles die hij bijna af had. Het schip was hierdoor onherstelbaar beschadigd, zodat hij helemaal opnieuw is begonnen.

Natuurlijk gaat ook de fles of de inhoud weleens kapot, maar weggooien blijkt de laatste optie. Het schip wordt als het even kan, gewoon opnieuw geflest! Een mooi voorbeeld hiervan is het urinaal met schip en zee, dat helemaal in stukken in de fles lag, maar weer keurig gerestaureerd werd. Knap stukje vakmanschap!

Ook zijn er flessenscheepjes met een bijzonder verhaal. Zoals de zeesleper die op weg naar een schip in nood, zelf gered moest worden en het Muidens spookschip… Of het V.O.C. schip dat klaar was om geflest te worden, toen de bouwer overleed……

Nieuwsgierig geworden? De expositie is te zien vanaf 1 april in het Flessenscheepjesmuseum in Enkhuizen. Voor openingstijden zie website. www.flessenscheepjesmuseum.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl