13°C
Drizzle

Sfeervol kerstconcert van Bach Ensemble Amsterdam in Hoorn

Bach Ensemble Amsterdam geeft op 17 december ’s middags een sfeervol kerstconcert in de Oosterkerk in Hoorn. Dit ensemble was de afgelopen jaren vaker in Hoorn te vinden, en verzorgde bijzondere uitvoeringen van de Matthaus Passion, Johannes Passion en Messiah

Op 17 december is het ensemble dus terug, met geliefd kerstrepertoire. 

Het ensemble voert uit Bachs Weihnachtsoratorium de eerste drie delen (vaak aangeduid als cantates) uit: bedoeld voor eerste, tweede en derde kerstdag.

En dat betekent dat je de tocht van Josef en de zwangere Maria volgt, die op weg gaan naar Bethlehem.  Je hoort hoe de komst van Christus wordt aangekondigd en wat voor goeds hij zal brengen. 

In het tweede deel is Jezus’ geboorte een feit en verkondigen de engelen dat goede nieuws aan de herders. Dit deel is intiemer, nederiger en pastoraler dan het feestelijke eerste deel.

In het derde deel volg je hoe de herders een bezoek brengen aan Jezus. In dit deel staat de dankbaarheid centraal.

Naast deze delen uit Bachs Weihnachtsoratorium brengt het ensemble ook twee kerstliederen van Buxtehude.

Het lied ‘In dulci jubilo’ behoort tot de oudste kerstliederen. De oorsprong ligt in Duitsland; het werd geschreven in de veertiende eeuw. Het bijzondere van dit lied is dat het een zogenaamd ‘mengtaallied’ is: regels in het Latijn en in de volkstaal wisselen elkaar af. 

Voor ‘Das neugebohrene Kindelein’ gebruikte Buxtehude een hymne uit 1597. Een vreugdevol lied, waarbij de stemmen en instrumenten met elkaar in dialoog gaan. Het is een feest van woordschildering: de tekst wordt prachtig verklankt.

Bach Ensemble Amsterdam is een ensemble – koor en orkest – dat gepassioneerd én stijlbewust de muziek van Bach en tijdgenoten uitvoert.

Concertgegevens:

Datum en tijd: 17 december 2023 om 15.00 uur. 

Locatie: Oosterkerk (Grote Oost 58-60), Hoorn.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl