13°C
Clear sky

Romantisch pianoconcert op bijzondere Erard vleugel

Op 29 juli speelt Martin Oei pianomuziek uit de Romantiek op de originele Erard vleugel in Enkhuizen waarop in 1837, in het paleis van de Italiaanse prinses Belgiojoso, Franz Liszt en Sigismund Thalberg hun beroemde duel speelden om te bepalen wie van de twee de beste pianist/componist was.

Rond 1830 was Parijs het centrum van de Romantische pianomuziek, met als grote sterren de rivalen Liszt en Thalberg. Maar nadat Liszt in 1835 een relatie was begonnen met een getrouwde vrouw, gravin Marie d’Agoult, en had moeten vluchten omdat zijn fans deze relatie niet accepteerden, riep Thalberg zich uit tot de beste pianist/componist van Parijs. Uiteraard zinde Franz Liszt dit allerminst.

Liszt bedacht een list: hij liet Marie onder pseudoniem een vernietigend artikel over Thalbergs Grande Fantaisie schrijven. Ze noemde het stuk onder andere ‘buitengewoon eentonig’ en ‘impotent’, waardoor de fans van Thalberg, die onmiddellijk begrepen wie de echte schrijver was, woedend werden en een pianoduel eisten tussen de twee.

De Italiaanse prinses Cristina Trivulzio de Belgiojoso besloot om zo’n duel te organiseren als afsluiting van een door haar georganiseerd, groots opgezet, benefietfestival voor Italiaanse politieke vluchtelingen, en stelde een prachtig klinkende en met prachtig houtsnijwerk versierde Erard vleugel ter beschikking. Het duel werd een groots gebeuren, in populariteit vergelijkbaar met een internationaal voetbalduel van nu. Liszt en Thalberg speelden eigen composities en het publiek mocht stemmen. De uitslag was: Thalberg was de beste, maar Liszt was uniek! Anno 2023 kunnen we echter wel stellen wie van de twee de tand des tijds heeft doorstaan en wie er in de vergetelheid is geraakt.

De vleugel die de prinses ter beschikking had gesteld, werd naar haar genoemd en werd beroemd. Onlangs werd hij te koop aangeboden – op de TEFAF in Maastricht, met een vraagprijs van €800.000 – en nu staat het instrument bij Maison Erard in Enkhuizen.

Maison Erard en Martin Oei organiseren op 29 juli een concert op de bijzondere vleugel. Martin zal, net als Liszt 186 jaar geleden in het beroemde duel, de Niobe Fantasie van Liszt uitvoeren op de Belgiojosovleugel. Verder speelt hij, op dezelfde vleugel, de Dante sonate van Liszt en twee ballades van Chopin.

Wilt u dit concert bijwonen? Graag reserveren via martinoei.nl Ga naar Tickets voor het Romantisch Pianoconcert op Belgiojoso vleugel in Maison Erard te Enkhuizen op 29 juli 2023 – Martin Oei’  –

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl