0°C

Orgel en countertenor concert in Lutherse Kerk

foto: Siese Veenstra

Op zondagmiddag 11 juni geven organist Tymen Jan Bronda en countertenor David van Laar een concert in de Lutherse Kerk aan het Ramen in Hoorn. Op het programma staan werken voor orgel-solo en werken voor orgel en countertenor.

Een countertenor zingt partijen die traditioneel vaak door vrouwen worden gezongen door gebruik te maken van zijn falsetstem, een techniek waarbij een zanger niet zijn hele stembanden gebruikt maar een klein deel daarvan zodat de stem veel hoger klinkt. Zo is het geluid van een countertenor uniek, veel ijler en helderder dan de volle stem van een vrouwelijke alt of sopraan.

De techniek werd gebruikt bij zangers in kerkkoren zodat, ondanks dat vrouwen niet in kerkkoren mochten zingen, toch hoge zangpartijen konden klinken, en in opera’s waarin de rol van een man vertolkt werd  door een alt- of een sopraanpartij. Deze werden in die tijd gezongen door castraten. Deze zeer gevierde zangers waren als kind, voor de puberteit toesloeg, gecastreerd om hun knapenstem te behouden. Gelukkig is deze procedure tegenwoordig verboden. U kunt luisteren tijdens dit concert naar werken van Händel, Bach, Vivaldi en Purcell.

Uitvoerenden
Countertenor David van Laar studeerde David zang bij Hanneke de Wit aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen (bachelor en master, beide cum Laude) en aan het Conservatorium van Amsterdam bij Xenia Meijer (master). David is als zang- en ensembledocent verbonden aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Hij zong als solist bij ensembles als Vox Luminis, het Radio Filharmonisch Orkest, Phion, het Orkest van het Oosten, het Luthers Bach Ensemble, Musica Amphion, Berlin, Baroque, Barockorchester Le Chardon, Eik en Linde, Barokopera Amsterdam en The Northern Consort.

Organist Tymen jan Bronda studeerde onder meer orgel bij Reitze Smits aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en sloot dit af met de titel Master of Music. Hij werd in 2001 cantor-organist van de Lutherse Gemeente te Groningen en organiseerde in deze kerk de serie ‘Orgel Anders’ (crossover concerten). Daarnaast speelt hij een belangrijke rol bij de Bachcantates die er ten gehore worden gebracht. Tymen Jan Bronda is organist, initiator, artistiek leider en dirigent van het door hem in 2006 opgerichte Luthers Bach Ensemble.

Organisatie
Het concert wordt georganiseerd door Stichting Concertfonds Hoornse Orgels en begint om 15.30 uur en duurt ongeveer een uur. De Lutherse Kerk ligt aan het Ramen 4, 1621 EL Hoorn. De toegang gratis zodat iedereen dit concert kan bezoeken. Wel hoopt de organisatie dat de bezoekers naar vermogen bijdragen aan de collecte na afloop. Voor meer informatie kunt u kijken op: orgelconcerten-hoorn.nl.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl