0°C

Ontdek de Expositie ‘Redders in de Fles’ – KNRM Geschiedenis bij Het Flessenscheepjes Museum in Enkhuizen!

Redders in de Fles thumbnail
Datum evenement: 23 maart

Redders in de Fles: de geschiedenis van de KNRM geflest! Op zaterdag 23 maart a.s. is de officiële opening door de secretaris van het KNRM reddingstation Enkhuizen.

In het jubileumjaar van 200 jaar Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) hebben 13 maritieme musea, waaronder het Zuiderzeemuseum, exposities ingericht met de naam “Redders op Zee” en belichten daarmee de geschiedenis van de KNRM en haar vrijwilligers op unieke wijze. 

Redders in de Fles poster - KNRM Geschiedenis

Het Flessenscheepjes Museum geeft hier zijn eigen draai aan en komt met een expositie vanflessen en verhalen met reddingboten. Voor deze expositie is ook contact gezocht met Arij van Waard. Deze flessenscheepjesbouwer heeft een groot aantal boten van het KNRMreddingstation Burghsluis in Zeeland geflest. Doordat Arij familie in Zeeland heeft wonen, kwam hij daar van kind af aan regelmatig. Enkele van zijn familieleden hebben op de reddingboot van Burghsluis gevaren. Hij stelt daarom graag zijn privéverzameling flessen beschikbaar. Tezamen geven deze flessen een prachtig overzicht van de ontwikkeling die het reddingwezen heeft doorgemaakt. Achter al die verschillende reddingboten gaan boeiende verhalen schuil, want sinds het begin van de KNRM hebben dappere vrijwilligers zich ingezet om, soms met gevaar voor eigen leven, mensen in nood op zee te redden.

De expositie laat reddingboten in diverse settings zien. Natuurlijk een reddingsactie, maar ook een reddingboot in oorlogskleuren, in de haven en de reddingsactie met het lijn- en wippertoestel. De reddingboot Maria Carolina Blankenheym komt vers van de werkbank. Arijheeft flink door moeten werken om hem op tijd af te krijgen voor de expositie. Deze reddingboot staat bekend om “de redding die voor onmogelijk werd gehouden”. Het gebeurde tijdens een zeer zware storm , dat de stoomsleepboot “Ebro” een schip te hulp schoot, maar hierbij zelf in de problemen raakte. De redders van de M.C. Blankenheym wisten onder zeer zware omstandigheden de 15-koppige bemanning veilig van boord te krijgen en zijn hier later officieel voor gehuldigd.

Geïnteresseerd? De vrijwilligers van het Flessenscheepjes Museum vertellen u graag meer en zijn bovendien nog dringend op zoek naar nieuwe collega’s. Het team is momenteel zo klein, dat het museum maar 3 dagen per week open kan.

Voor openingstijden zie www.flessenscheepjesmuseum.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl