0°C

Nationale Bevrijdingsvuurestafette Wageningen-Schagen

Donderdag 4 mei op vrijdag 5 mei – Traditiegetrouw wordt in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 mei plein, bij hotel De Wereld in Wageningen. Ieder jaar verspreiden bijna tweeduizend sporters het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar gemeenten door het hele land. Ook sporters uit Schagen zullen het Bevrijdingsvuur van Wageningen naar Schagen brengen.

Het vuur staat voor de bevrijding van Nederland. Daarnaast draagt het vuur bij aan de boodschap van vrede en vrijheid. Het is een belangrijk moment in de overgang van 4 mei naar 5 mei. Op 4 mei herdenken we, en op 5 mei vieren we dat we in vrijheid en vrede leven.

De Noordkoppers  
Op dit moment zijn 1700 lopers van 87 loopgroepen uit het hele land aangemeld. Ook vanuit Schagen doen hardlopers mee, onder de naam de Noordkoppers.

De groep rijdt met de auto op 4 mei, na de dodenherdenking, vanuit Schagen naar Wageningen.  Hier begint de estafette. Tijdens de nacht van 4 op 5 mei legt de groep ongeveer 150 kilometer af om het vuur van Wageningen naar Schagen te brengen. Bij aankomst op 5 mei verwelkomt burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen de groep op de Markt in Schagen. Naar verwachting zal dit rond 13.00 uur zijn. Er is hier ook een aantal veteranen bij. Hierna wordt het vuur naar het herdenkingsmonument aan de Nieuwe Laagzijde in Schagen gebracht.

De groep de Noordkoppers bestaat uit 19 mensen (17 lopers en 2 begeleiders). De groep is samengesteld uit 3 atletiekverenigingen uit de gemeente Schagen, TAS’82, AV NOVA en TAV’80. Dit jaar bestaat de groep uit 2 voorfietsers met GPS: Willem de Mareé en Rene Burger. En de hardlopers: Co Wiskerke (organisator), Gerda Goossens, Suzan Houwing, Stijn Rhebergen, Marleen Stroo, Hugo Vader, Eline Kamp, Cees Dubbeld, Peter Verbree, Yvonne Verbree, Lonneke Kossen, Renate Wit, Frans Kroes, Margreet Burger, Willem Keesom en Marjan Bos, Tijs Hofmann.

Nationale uitstraling
De Bevrijdingsvuurceremonie zal dit jaar, op 4 mei 2023, weer een grote nationale uitstraling krijgen door een unieke samenwerking tussen Wageningen45, de NOS en Theater na de Dam. “Vuur van de Vrijheid”, op NPO 1, op de late avond van 4 mei, na de Nationale Dodenherdenking is de opmaat naar de traditionele ontsteking van het Nationaal Bevrijdingsvuur.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl