13°C
Clear sky

Lezing Luchtoorlog Noord-Holland in Kleur

Vrijdag 24 maart – Het merendeel van het beeldmateriaal van de Tweede Wereldoorlog is vooral in zwart-wit. Het benadrukt de lange tijd die inmiddels is verstreken en creëert een afstand. Met hedendaagse nieuwe technieken zijn echter de originele zwart-witfoto’s in te kleuren, hetgeen de geschiedenis opeens tastbaar maakt, alsof het gisteren gebeurd is.

Met de lezing op vrijdag 24 maart over de luchtoorlog boven Noord-Holland in kleur wordt het samenhangend verband gepresenteerd tussen de geallieerde luchtaanvallen op belangrijke doelen in Noord-Holland en de luchtverdediging van Duitse zijde. Diverse bijzonderheden rondom de verschillende vliegvelden, gebombardeerde doelen, luchtafweer en radarstellingen komen aan de orde.

Spreker
De lezing wordt gehouden in de stijlvolle jaren ‘40 Bioscoop-Theaterzaal van het museum waar het beeldmateriaal goed te zien zal zijn. De spreker op het podium is Hans Nauta (1967). Hans raakte in zijn tienerjaren hevig geïnteresseerd in de luchtoorlog. De verhalen en foto’s van zijn opa waren het startpunt voor een onderzoek naar de luchtoorlog van 1940-1945 boven Noord-Holland. In de afgelopen ruim 35 jaar zijn door regelmatige bezoeken aan buitenlandse archieven, bijna achtduizend incidenten door middel van documenten en foto’s vastgelegd.

Veldkeukens
Vooraf aan de lezing is het ook mogelijk om gezellig te komen eten. We koken voor jullie op originele Tweede Wereldoorlog Veldkeukens. De Museumkoks leggen je tijdens de Live-Cooking graag uit hoe het koken op deze veldkeukens werkte om de miljoenen soldaten maandenlang te voeden. Via de online ticketshop kun je aangeven of je interesse hebt om voor de lezing te komen eten en deze historische beleving te ervaren!

Avondmaal: 18:30 uur (alleen op inschrijving). Het eten is onbeperkt en kost €15 p.p. ook vegetarisch mogelijk.
Inloop: 19.15 uur
Start lezing: 20.00 uur (De lezing bestaat uit 2x 45 min. met een pauze van 20 min.
Kosten ticket: €10 per persoon (voor vrienden €8). Opbrengsten komen geheel ten goede aan de stichting
Locatie: Oorlogsmuseum Medemblik

Tickets boeken:
www.oorlogsmuseummedemblik.nl, zie het kopje ‘Activiteiten’ en dan ‘W.O.II Lezingen’

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl