0°C

Lezing ‘De verboden films van Laurel & Hardy’

Vrijdag 21 juli – Ked Nooy geeft een lezing over ‘De verboden films van Laurel & Hardy’. De lezing wordt gehouden op 21 juli in het Oorlogsmuseum Medemblik. Vooraf aan de lezing kan worden gedineerd.

Ked Nooy vertelt aan de hand van beelden over de veranderingen die ze teweegbrachten in de comedy en wat daar nu nog van over is. Veel comedy uit vroegere tijden kan ons echt  niet meer aan het lachen maken. Stiefbeen of Swiebertje heeft niet meer die impact van toen.

Als we echter naar “de dikke en de dunne” kijken dan moeten de mensen nog steeds lachen. Het is tijdloos zeggen ze vaak. Aan de hand van korte fragmenten uit vooral de “stomme” periode proberen we te laten zien wat ze zo bijzonder maakten en maken. De spottende tussenteksten zouden zo van deze tijd kunnen zijn en getuigen van een verfijnde humor en zelfspot. Johan Cruijff zei het al. “Je moet het eerst goed zien voor je het begrijpt” of andersom.

De films werden voor volwassenen gemaakt en zijn later vooral als kinderfilms door het leven gegaan. Hoe dat zit zal ik die dag uitleggen. De films waren echt niet zo braaf als we vaak denken. Veel scenes werden door de filmkeuring teruggefloten en moesten eruit worden geknipt. Er waren echter ook scenes die toen wel konden en die nu eruit zouden worden gehaald.

Eén film was echter zo heftig dat die door Nazi-Duitsland in zijn geheel afgekeurd werd. Welke dat was en waarom, dat wordt deze avond getoond.

Vooraf aan de lezing is het ook mogelijk om gezellig te komen eten. De Museumkoks koken voor jullie op originele Tweede Wereldoorlog Veldkeukens. Ze leggen je tijdens de Live-Cooking graag uit hoe het koken op deze veldkeukens werkte om de miljoenen soldaten maandenlang te voeden. Via de online ticketshop kun je aangeven of je interesse hebt om voor de lezing te komen eten en deze historische beleving te ervaren! Het eten is onbeperkt en kost €15 p.p. ook vegetarisch mogelijk.

Datum: vrijdag 21 juli 2023
Avondmaal: 18:30 (alleen op inschrijving)
Inloop: 19:15
Start lezing: 20:00 (De lezing bestaat uit 2x 45 min. met een pauze van 20 min.)
Kosten ticket: €10 per persoon (voor vrienden €8)
Opbrengsten komen geheel ten goede aan de stichting
Locatie: Oorlogsmuseum Medemblik

Tickets boeken:
oorlogsmuseummedemblik.nl, zie het kopje ‘Activiteiten’ en dan ‘W.O.II Lezingen’

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl