0°C

Lezing De Spaanse Burgeroorlog (1936-1939): voorspel W.O.II

Vrijdag 26 mei – Rik Vuurmans & Yvonne Scholten geven op vrijdag 26 mei een lezing over De Spaanse Burgeroorlog (1936-1939), voorspel van de Tweede Wereldoorlog in het Oorlogsmuseum in Medemblik. Vooraf is een avondmaal te genieten. De lezing start om 20.00 uur.

In juli 1936 leidde de poging van een groep generaals om de wettig verkozen linkse regering van Spanje ten val te brengen tot een bloedige burgeroorlog die bijna drie jaar zou duren. De generaals – van wie Francisco Franco later de bekendste zou worden – kregen onmiddellijk grootscheepse militaire steun van fascistisch Italië en nazi-Duitsland. De westerse democratieën bleven neutraal en steunden de Spaanse Republiek niet. 

Die steun kwam wel van mensen buiten Spanje die het opkomende fascisme en nationaalsocialisme als een bedreiging zagen voor de democratie. Ze kwamen uit meer dan vijftig landen naar Spanje en vormde de zogeheten “ Internationale Brigades”, een unicum in de geschiedenis. Onder hen zo’n 700 Nederlanders. In Spanje lukt het niet Franco tegen te houden en het land zucht vervolgens 40 jaar lang onder een zwaar autoritair regime. Op 1 september 1939, bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, wordt duidelijk hoe ernstig deze dreiging is.

Achtergronden en motieven
Yvonne Scholten en Rik Vuurmans zijn medewerkers van de website Spanjestrijders.nl. De site beoogt een beeld te schetsen van achtergronden en motieven van enkele honderden Nederlandse Spanjestrijders. Ze zullen een inleiding geven over de Spaanse Burgeroorlog en de link naar de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zullen ze u meenemen in de twee verhalen Een Hollandse jongen aan de Ebro en Uit de Spaanse hel ontvlucht van Spanjestrijders die hun herinneringen op papier hebben gezet en die onlangs zijn uitgebracht.

Vooraf aan de lezing is het ook mogelijk om gezellig te komen eten. De Museumkoks koken voor jullie op originele Tweede Wereldoorlog Veldkeukens. Ze leggen je tijdens de Live-Cooking graag uit hoe het koken op deze veldkeukens werkte om de miljoenen soldaten maandenlang te voeden. Via de online ticketshop kun je aangeven of je interesse hebt om voor de lezing te komen eten en deze historische beleving te ervaren! Het eten is onbeperkt en kost €15 p.p. ook vegetarisch mogelijk.

Datum: vrijdag 26 mei 2023
Avondmaal: 18:30 (alleen op inschrijving)
Inloop: 19:15
Start lezing: 20:00. De lezing bestaat uit 2x 45 min. met een pauze van 20 min.
Kosten ticket: €10 per persoon (voor vrienden €8). Opbrengsten komen geheel ten goede aan de stichting
Locatie: Oorlogsmuseum Medemblik

Tickets boeken:
www.oorlogsmuseummedemblik.nl, zie het kopje ‘Activiteiten’ en dan ‘W.O.II Lezingen’

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl