11°C
Scattered clouds

Enkhuizen opent deuren tijdens Open Monumentendag

Enkhuizen is een stad met een rijke geschiedenis. Binnen de oude vestingwal vindt u maar liefst 361 rijksmonumenten, elk met een uniek en boeiend verhaal. Een aantal van deze bijzondere monumenten opent speciaal voor Open Monumentendag op zaterdag 10 september 2022 tussen 11.00 en 15.30 uur de deuren voor publiek. Sommige monumenten zijn ook op zondag 11 september te bezoeken.

Dit jaar is het thema van Open Monumentendag ‘Duurzaamheid’. Monumenten zijn per definitie duurzaam: vaak eeuwenoud, door gebruik van duurzame materialen, een geringe afvalstroom en nauwelijks vraag naar nieuwe grondstoffen. De flexibele gebruiksfunctie van monumenten en de wens tot meer comfort of gebruiksgemak vormden meestal de aanleiding tot bouwkundige aanpassingen. Hedendaagse aanpassingen van monumenten moeten duurzaam zijn: dat wil zeggen maximale milieuwinst, zonder verlies van cultuurhistorische waarde van het monument.

Een aantal activiteiten haken aan bij het thema: op zaterdagmiddag 10 september om 14.00 uur verzorgt Cosmo Wassenaar in de Zeevaartschool een lezing over wereldwijd duurzaam transport. Zeilen vormen de duurzame motor bij uitstek. We zien een steeds grotere rol weggelegd voor de wind als voortstuwingsmechanisme. Ook als hulpmiddel in de reguliere handelsvaart. In het Stadhuis is een presentatie te volgen over het boeiende Enkhuizer project Buurtwarmte. Daarnaast is er informatie te vinden van het Duurzaam Bouwloket met betrekking tot energiezuinig wonen. Burgemeester Van Zuijlen nodigt de bezoekers uit om een kijkje te nemen bij de wandschilderingen van Romeyn de Hooghe in zijn burgemeesterskamer.

Het Snouck van Loosenhuis is op zaterdag 10 september te bezoeken onder begeleiding van een gids. De Waag en chirurgijnskamer zijn die dag ook geopend voor publiek evenals de Ontmoetingskerk, Drommedaris, Oud Katholieke kerk en Oude Gouwsboom.

Een aantal monumenten is beide dagen geopend waaronder de Stadsgevangenis, het Peperhuis, het Grote Weeshuis/ SOW to Grow, de Doopsgezinde vermaning, de Westerkerk en de Zuiderkerk.

In de Westerkerk zijn een drietal tentoonstellingen te bezoeken waaronder ‘wie was jij in 1572’ en is er gelegenheid om het interieur van het orgel te bekijken. Er is een tweedehands boekenmarkt waarvan de opbrengst wordt gebruikt voor het bouwen van het tweede deel van het orgel, het Hoofdwerk. In het Peperhuis zijn er twee rondleidingen mogelijk, zowel binnen als buiten. De rondleiding buiten is ook rolstoeltoegankelijk.

Op zaterdag 10 september wordt Open Monumentendag om 16.00 uur afgesloten met een lezing in de Zuiderkerk over Willem de Zwijger door literair historicus René van Stipriaan. Tijdens de inloop vanaf 15.30 uur zal De Zoete Inval de muziek verzorgen. De toegang is gratis, de lezing wordt aangeboden door Oranjevereniging Juliana en Vereniging Oud Enkhuizen.

Vanaf donderdag 8 september is de folder met daarin het complete programma af te halen bij het informatiepunt VVV Enkhuizen (gelegen tegenover het station) en op zaterdag 10 september ook in de Waag (clubhuis Oud Enkhuizen). Ga voor meer informatie en actuele updates naar de website: www.openmonumentendag.nl/comite/enkhuizen/

Over VriendenLoterij Open Monumentendag

Tijdens de VriendenLoterij Open Monumentendag openen duizenden monumenten in heel Nederland in het tweede weekend van september gratis hun deuren voor publiek. Met VriendenLoterij Open Monumentendag vergroten wij de aandacht voor monumenten door het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken voor een breed publiek. Open Monumentendag wordt georganiseerd door lokale comités door het hele land met Nederland Monumentenland als landelijke coördinator en wordt mede mogelijk gemaakt door onze hoofdpartner VriendenLoterij.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl