12°C
Overcast clouds

Enckhuijsen viert historische opstand Ende Bevrijdingh

Op zaterdag 21 mei 2022 mag de vlag weer uit en vieren wij dat de burgerij van Enckhuijsen zich in 1572, zonder bloedvergieten, heeft bevrijd van de Spaanse overheersers en de stad, als eerste van de Noordelijke Nederlanden, de kant koos van de Prins van Oranje. Dit jaar is het 450 jaar geleden, dat Nederland opnieuw werd geboren.

Zuiderkerk

Om 10:30 uur geeft Klaas Koeman, voorzitter van Vereniging Oud Enkhuizen, een lezing over de Revolutie in Enkhuizen. Inloop vanaf 10:00 uur, met een kopje koffie of thee. Onder muzikale klanken van Trio De Zoete Inval.

Stadhuis

Om 14:00 uur geeft KSM Enkhuizen een mini-concert op het bordes.

Vanaf 14:30 uur worden, op en rond de Zuider Havendijk, historische scènes gespeeld door leerlingen van buurt-, toneel-, scherm- en muziekverenigingen. Gidsen van Vereniging Oud Enkhuizen nemen u, als u wilt, mee voor een rondleiding, om een toelichting te geven op deze roerige periode in onze Vaderlandse geschiedenis.

De tocht voert u, samen met Ad-Hoc muzikanten en Dindua, ook weer terug naar het Stadhuis, waar omstreeks 16:30 uur het ‘Spaansgezinde bestuur’ wordt afgezet.

Evenals voorgaande jaren verlenen de leden van het huidige stadsbestuur hun medewerking.

Omstreeks 17:00 uur wordt het evenement, onder het genot van een oranjebitter/oranje limonade, feestelijk afgesloten. In verband met een expositie, vóór het bordes van het Stadhuis.

In de Blauwe Zaal van het Stadhuis heeft Comité 21 mei 1572 een expositie ingericht, over de feestelijkheden op 21 mei, gedurende de afgelopen jaren.

U ziet onder andere historisch drukwerk, teksten, foto’s en videobeelden uit de archieven van Vereniging Oud Enkhuizen, Jan de Jong, Jaap Hoekstra, Tejo Teunen en Dick Turksma, alsmede een reizende tentoonstelling van het West-Fries Archief.

Gratis entree

Het evenement is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Enkhuizen en St. Ondernemingsfonds Enkhuizen. En met dank aan alle vrijwilligers, bedrijven en buren in de naaste omgeving.

Het gebied is op 21 mei 2022 vanaf 13:00 uur autovrij en slechts toegankelijk voor toeschouwers.

U kunt uw auto eventueel parkeren achter het NS-station. Aangeraden wordt, met het openbaar vervoer, te voet of per fiets te komen.

Informatie: Comité 21 mei 1572 tel. 0228-314541 en/of www.oudenkhuizen.nl/opstand.

Openingstijden Stadhuis voor het bezoek aan de expositie tot en met 27 mei 2022:

Maandag tot en met donderdag: 10:00 – 16:00 uur. Vrijdag: 10:00 – 12:00 uur.

Zie ook:  www.enkhuizen1572.nlwww.geboortevannederland.nlwww.oudenkhuizen.nl/opstand

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl