13°C
Clear sky

Choral Evensong in de Zuiderkerk

Zondag 24 september – In elke Choral Evensong worden de Lofzang van Maria (Magnificat) en de Lofzang van Simeon (Nunc Dimittis) gezongen. Maria zingt haar lofzang als ze hoort dat zij zwanger is en het leven mag geven aan Jezus. Dat krachtige lied waarin bezongen wordt dat Gods gerechtigheid het zal redden. Simeon zingt zijn lofzang als hij in de tempel Christuskind ziet ( Lukas 2: 22-35). Nu weet hij dat waar hij zo op heeft gehoopt werkelijkheid is geworden.

Elke dag worden deze lofzangen gezongen daarom is er enorm veel muziek bij gemaakt vanaf de zestiende eeuw tot op de dag van vandaag. We zingen ze in de Choral Evensong van 24 september op muziek van Herbert Murrill (1909 – 1952).

Ook de gezongen gebeden – over en weer tussen voorzanger en koor – (Preces &Responses) hebben steeds dezelfde tekst en ook daar is veel muziek voor geschreven. Ze horen tot moeilijkste delen om te zingen omdat het steeds heel korte gezongen regels zijn, dus heel veel verschillende inzetten. We zingen in deze Evensong een zetting van de oprichter van de Martinus Cantorij: Egbert Wassink ( 1945-2008).

Naast muziek op steeds dezelfde tekst zijn er ook muziekstukken op wisselende teksten zoals de Psalmen. In elke Evensong klinkt in ieder geval één psalm, zodat, wanneer er dagelijks gezongen wordt zoals in de kathedralen, in één maand alle psalmen worden gezongen. En dan is er nog de Anthem, een lied op een Bijbelse of andere religieuze tekst. In deze Evensong klinkt het verstilde “Northern Lights” van de Noorse componist Ola Gjeilo (*1978) op een tekst uit Hooglied.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl