13°C
Drizzle

Vrij toegang bij fraaie Choral Evensong in Zuiderkerk

Zondag 12 maart – De Martinus Cantorij zingt een Choral Evensong voor gelovigen en niet-gelovigen op zondag 12 maart in de Zuiderkerk. Koor en solisten brengen om 17.00 uur de zogenoemde hemelse koormuziek van onder meer Purcell en Allegri ten gehore. Het koor staat onder leiding van Bas Halsema en de organist is Edwin Hinfelaar.

Een paar jaar geleden promoveerde Hanna Rijken op de populariteit van de Choral Evensong in Nederland. In een recent interview werd haar de vraag gesteld: Waarom moeten mensen naar de evensong? Omdat het een heel mooie en spirituele ervaring is! Het is de plek om schoonheid en heiligheid te voelen, volgens Rijken.

“De mensen die ik heb gesproken, noemden de evensong een nieuwe, spirituele ervaring. Dat gold voor zowel niet-gelovigen als gelovigen, uit allerlei verschillende kerken. Ze zeiden dingen als: ‘lk ga niet naar de kerk, maar wél naar de evensong. Daar ervaar ik dat er ‘meer’ moet zijn. Je kunt de liederen meezingen, maar je kunt ook gaan zitten en de klanken over je heen laten komen. Om zo boven de hectiek van het doordeweekse bestaan uitgetild te worden.”

Streng verboden
Op 12 maart zijn er veel solisten te horen. Het zijn zangers van de Martinus Cantorij. Op het programma staat het ‘Magnificat’ en ‘Nunc Dimittis’ van Henry Purcell (1639-1695) en het beroemde ‘Miserere’ van Allegri. Het ‘Miserere mei, Deus’ van Allegri werd jaren achtereen in De Goede Week in de beslotenheid van de Sixtijnse Kapel in Rome uitgevoerd, en dat moest zo blijven.

Het was streng verboden het werk buiten de muren van het Vaticaan te brengen, op straffe van excommunicatie. Totdat de 14-jarige Mozart het hoorde, en eenmaal thuisgekomen de muziek in 1770 uit het hoofd noteerde. Een verbijsterende prestatie van de getalenteerde tiener. Vervolgens gaf hij het illegaal gekopieerde stuk aan de Londense uitgever Britney, die het een jaar later uitbracht – een Engelse Anglicaan kon immers niet geëxcommuniceerd worden. Dankzij het wonderkind kan men genieten van een van de fraaiste composities uit de muziekgeschiedenis.

De toegang is vrij maar aan het eind zal er worden gecollecteerd.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl