6°C
Broken clouds

25 jaar Nazomeren in Niedorp

NIEDORP 20 & 21 augustus – Na twee jaar kan het eindelijk weer: op 20 en 21 augustus Nazomeren in Niedorp! Het jaarlijkse evenement staat bol van bezienswaardigheden. Van open tuinen tot fototentoonstellingen, van muziekoptredens tot kunst – en dat bijna allemaal gratis!  

Onder het motto ‘voor elk wat wils’ streeft de organisatie naar een zo breed mogelijk aanbod. Tine van den Berg, een van de bestuursleden: “De deelnemers komen vanuit het hele land. Dat zorgt ervoor dat er altijd weer wat nieuws te zien is. In cijfers ziet dat er zo uit: in 2019 bestond Nazomeren in Niedorp uit 104 deelnemers op 87 locaties. Van de deelnemers waren er 30 tuinen, 37 gericht op kunst, 7 op fotografie en film, 12 op muziek, 19 cultureel en 11 diversen”.  

“We zijn al druk bezig met de aanmeldingen van deelnemers. Er zijn verschillende nieuwe inschrijvingen en er is plek voor meer. Iedereen die iets moois kan laten zien of met de tuin wil meedoen, kan dat via de website laten weten. Het bestuur maakt een keuze uit de inzendingen. Er is geen thema, daarin laten we de deelnemers vrij. Wel zijn initiatieven rond klimaat en diversiteit extra welkom. We hopen dit jaar op nog meer tuinen. Het is belangrijker dan ooit dat dit op een goede manier onder de aandacht komt. Daar dragen we graag ons steentje aan bij.” 

Kale vlakte 

Cor en Marianne Meijering stellen al jaren hun tuin open tijdens Nazomeren. Dit jaar is de start even anders dan anders. Cor: “Hoogheemraadschap moest erbij om een waterkering te plaatsen. Dat betekende dat de hele tuin overhoop ging. Letterlijk alles moest eruit om deze klus te klaren. Dat ging ons wel aan het hart, want deze tuin is het resultaat van jarenlang hard werken. Gelukkig had het Hoogheemraadschap begrip voor de situatie. Twee weken lang werkten ze met man en macht om de waterkering weer op Deltahoogte te krijgen. En daarna was ik zelf aan zet. Dat werd nog wel even een klus!” 

De tuin was een kale prutvlakte. “Vooraf had ik alles op de foto gezet en daarna de planten uitgegraven omdat ik niets kwijt wilde raken. Alles stond in bakken en potten te wachten op herplaatsing. In augustus moet het klaar zijn zodat de tuin weer in vol ornaat te bewonderen is tijdens Nazomeren!” 

“Het meest bijzondere in de tuin is de verzameling hosta’s, die passen prachtig bij de cottagestijl. En de thalictrum is onze trots, met bloemenwolken die tot wel twee meter boven de tuin zweven.”  

In de woonboerderij van Cor en Marianne zijn schilderijen van Cor te zien, in de tuin beelden die Marianne maakte. Bovendien is ook nog de oude achterkamer te bezichtigen. “Die hebben we in de oude staat teruggebracht. Achter het behang vonden we de originele kleuren, die hebben we gebruikt bij de restauratie. Zelfs de originele bedstede is nog intact, inclusief een kribje voor de baby.  

Reünie 

Voor de deelnemers is Nazomeren veel werk en veel bezoekers op hun erf. “De lol ervan is dat het ons er weer even bij bepaalt dat het hier prachtig wonen is. Daarnaast krijgen we heel veel hartverwarmende reacties. En het is ook een vorm van reünie voor familie en vrienden. Bepaalde bezoekers komen elk jaar weer terug vanuit het hele land. Een feest van (h)erkenning voor zowel deelnemers als bezoekers. De organisatie kost best veel moeite, maar de bezoekers zijn blij en vrolijk, daar doen we het voor.” 

Informatie 

Nazomeren wordt gehouden op 20 en 21 augustus 2022 van 10:00 tot 17:00 uur. Het overgrote deel is gratis te bezoeken, bij een enkeling wordt een kleine entree gevraagd voor de onkosten. Het startpunt van Nazomeren is dit jaar in Zijdewind en ’t Veld.  

Meer informatie en aanmelden als deelnemer kan via www.nazomereninniedorp.nl.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl