13°C
Clear sky

Van eetpaviljoen tot gesprek over derde Indische generatie 

Duik in de warmte van de Hoornse Pasar Malam. Tijdens de eerste Hoornse Pasar Malam kun je volop genieten van de Indonesische cultuur. Op zaterdag 18 en zondag 19 november vindt de Pasar Malam Melati plaats in het leegstaande Westfries Museum: een warm en sfeervol decor voor deze bijzondere markt met eten, livemuziek, dans, en zoveel meer. Want naast het eetpaviljoen in de tuin, de muzikale optredens, voorstellingen en demonstraties zijn er ook lezingen, bijvoorbeeld over de derde Indische generatie. Zo vraagt Rubya Trouerbach zich af: ‘Wat geef ik mijn kinderen mee over de Indische cultuur?’ Ze gaat hierover in gesprek met o.a. journalist en auteur Demi van Hutten.

Een dagticket kost 11,50 euro, een passe-partout voor het hele weekend 17,50 euro. Kinderen tot 12 jaar gratis entree. Meer informatie en tickets via westfriesmuseum.nl/pasar-malam.

Rubya Trouerbach (41) komt uit Hoorn, maar haar vader kwam op 8-jarige leeftijd van voormalig Nederlands-Nieuw Guinea naar Nederland. “Ook ik draag dus een groot deel van deze cultuur in mij. Ik vroeg mij af: hoe Indisch ben ik en wat geef ik als derde generatie mijn kinderen daarover mee? Dat wilde ik graag onderzoeken met andere Indo’s.” Rubya nodigde hiervoor een aantal gasten uit, zoals journalist en auteur Demi van Hutten (schrijfster van het boek ‘De derde generatie; de kinderen en kleinkinderen van) en Joyce de Vries, maker van o.a. het Indo-kwartet om jonge kinderen Indische woordjes te leren. Het gesprek zal plaatsvinden op het verdiepingspodium op zaterdag. 

Kramen, demonstraties en workshops

Tijdens de Pasar Malam Melati proef je de Indonesische en Indische cultuur in al zijn facetten. Naast diverse eetkramen zijn er demonstraties koken en pencak silat (Indonesische vechtkunst), lezingen over specerijen, wajangpoppen en kerissen – plus een spreekuur over je eigen keris. Ook kun je ontspannen met een stoelmassage bij de pitjitstand. Zelf actief meedoen kan met een van de workshops wayangpop maken, Indonesische dans of gamelanmuziek. De workshops zijn voor kinderen en volwassenen en kosten € 2,50. Er is ook volop livemuziek aanwezig. Op zaterdag en zondag zijn er diverse optredens van onder andere The Streetrollers, Doña en de Gado’s, Coverband Fresh, Hans Milané, Stichting Gongs!, Pencak Silat groep Paulu Sembilan en dansgroep CakrawalaNusantara.

Ook verdieping naast muziek en dans 

Maar op beide dagen is er dus ook verdieping mogelijk. Niet alleen bij de gesprekken over de tweede en derde generatie, maar ook bij de lezing van Marlies van den Berg van Stichting Pelita. Zij geeft een lezing over de diepe sporen die de eerste generatie Indische Nederlanders vaak in zich dragen, sporen waarover in alle talen gezwegen wordt, met gevolgen voor de na-oorlogse generatie. Ook vertelt zij meer over wat stichting Pelita kan betekenen voor ouderen met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië en Indonesië.

Pasar Malam Melati

• Data en tijden: 18 november van 13.00 – 21.00 uur en 19 november van 12.00 – 20.00 uur.

• Entree € 11,50, Passe-partout € 17,50. Kinderen tot 12 jaar gratis entree.

• Extra workshops (€ 2,50) zaterdag en zondag.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl