Martinusleerlingen koken de sterren van de hemel in De Mantel 

Geen saaie theorielessen maar de geur van verse lokale producten en de spanning van een restaurant!

GROOTEBROEK – Geen saaie theorielessen, maar de geur van verse, lokale producten en de spanning van een restaurant. In opleidingsrestaurant De Mantel van het Martinuscollege in Grootebroek staan derde- en vierdejaars leerlingen Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR) en hun gasten in de schijnwerpers.

Onder het toeziend oog van ervaren leraren koken en serveren deze horecatoppers de heerlijkste gerechten voor ‘echte’ gasten. Dit is meer dan alleen praktijkervaring; het is een essentiële voorbereiding op een vervolgopleiding of een baan in de horeca.

Dineren als een echte gast

Op diverse maandag-, woensdag- en donderdagavonden kunnen buurtbewoners, familie en andere liefhebbers aanschuiven voor een verrassend driegangenmenu. De menu’s zijn altijd gevarieerd, bereid met verse, lokale, seizoensgebonden producten en samengesteld op basis van het groeiende kunnen van de leerlingen.

Waarde van praktijkles

Johan Bos, leraar HBR, benadrukt de waarde van deze praktijklessen: “Leerlingen leren hier de basisvaardigheden van koken, gastheerschap, bakkerij en recreatie. Voor de derdejaars is het dé plek om in de praktijk te laten zien wat ze al kunnen. Het koken en serveren voor gasten is een cruciaal onderdeel van hun leerproces”.

Spanning en groei

Uiteraard gaat deze ‘vuurdoop’ niet zonder de nodige spanning. “De leerlingen zijn vooraf altijd zenuwachtig; ze willen dat alles meteen perfect gaat en zijn bang om fouten te maken,” vertelt Bos. Maar fouten maken mag, sterker nog, het hoort erbij. “Het gaat erom hoe je ermee omgaat en hoe je je herpakt. Als ze dat leren, worden ze veel zelfverzekerder en zie je ze echt groeien in hun vak”.

De ontlading na afloop is dan ook groot. Sommigen zijn opgelucht dat ze niets hebben laten vallen, terwijl anderen enthousiast vertellen over de leuke gasten en de complimenten die ze kregen. Pas dan valt de spanning weg en kunnen de leerlingen écht genieten van hun prestatie.

Zelf proeven?

Iedereen die de culinaire talenten van de Martinusleerlingen wil ervaren, is van harte welkom in De Mantel.
Wat? Een driegangen diner
Prijs? €17,50 (exclusief drankjes)
Wanneer? Vanaf oktober tot en met mei, gesloten tijdens schoolvakanties
Reserveren? Dit is noodzakelijk. Bel naar de school op 0228-510300.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl