0°C

Heerlijk West-Friesland bij Schermer Wijnkopers & Distillateurs

West-Friesland heeft een hoop te bieden, ook als het gaat om eten en drinken. Natuurlijk, we kennen allemaal de Opperdoezer Ronde. Maar er is zoveel meer. In Heerlijk West-Friesland gaan we op zoek naar lekkernijen die het leven nog nét iets aangenamer maken.  

Nu Dry January weer achter ons ligt, is het – voor de volwassenen liefhebbers onder ons tenminste – weer tijd voor een borreltje. Daarom gaan we in deze eerste aflevering op bezoek bij Schermer Wijnkopers & Distillateurs in Hoorn. Daar weten ze al 240 jaar hoe een lekkere borrel moet smaken. Het bedrijf werd opgericht op 24 juli in 1782 en is daarmee één van de oudste en laatste onafhankelijke distilleerderij en wijnimporteur van Nederland. In 2002 werd de onderneming bij de viering van het 220-jarig bestaan onderscheiden met het predicaat ‘bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. 

De eigenaren van het familiebedrijf, zussen Esther Ophoff-Blom en Tanja Philipse-Blom en haar man Martin Philipse, vertellen welk drankje het proeven meer dan waard is.  

Houd ons niet langer in spanning, wat gaat het worden?  

“Wij hebben unaniem gekozen voor ons Hoorns Akkefietje. Uiteraard hebben we keuze uit nóg veel meer lekkers, maar deze is al jaren favoriet bij velen.” 

Kunnen jullie wat meer vertellen over dit drankje (smaak/geschiedenis)?  

“Het Akkefietje is eigenlijk een van de ‘jongere’ recepturen die wij maken. Het is ontstaan als een drank die wij voor de firma Heddes maakten in de jaren tachtig als relatiegeschenk. Deze bleek zó in de smaak te vallen, dat wij hem daarna onder eigen naam verder hebben ingezet. De naam ‘Akkefietje’ heeft onze moeder Joke (toentertijd samen met onze vader Paul eigenaar van het bedrijf) verzonnen, omdat het een leuke kwinkslag was naar aquavit en een akkefietje met iemand hebben bij een verbouwing. Het blijkt al ruim veertig jaar een groot succes.”  

En waarom nou juist deze keuze?  

“Het geeft aan dat het juist leuk is om af en toe nieuwe producten toe te voegen aan het bestaande assortiment. Als eeuwenoud bedrijf hebben wij ook eeuwenoude recepten, denk aan onze jenevers, Beerenburger Kruidenbitter en likeuren. Je moet blijven veranderen en aanpassen aan smaken en trends, echter zonder de historie te vergeten. Met ons team van medewerkers zorgen wij voor een fantastisch assortiment dat wij voor veel slijterijen en bedrijven maken en distribueren. Wat niet veel mensen weten, is dat wij écht alles zelf maken, bottelen en labelen hier in Hoorn. We zijn een ambachtelijk bedrijf met veel historie, maar dat ook oog heeft voor alle nieuwe ontwikkelingen en smaken.”  

Bij welke gelegenheid/wanneer kun je dit het beste drinken?  

“Akkefietje is heerlijk bij of door koffie of thee, maar ook om gewoon een glaasje van te nippen. Wij gebruiken het ook om rozijnen in te wellen voor door de appeltaart en je kunt er heerlijke saus mee maken voor bijvoorbeeld rundvlees. Met recht een zalige kruidige likeur, met kaneel en amandel.” 

Nou, dat klinkt goed. Waar kunnen we een flesje op de kop tikken?    

“Dat kan uiteraard bij ons op de Geldelozeweg of via onze website, maar ook bijvoorbeeld bij Mitra Eli Bos, slijterij ’t Fust, via Warenhuis Hoorn en uiteraard nog meer slijterijen in Hoorn en Noord-Holland. Wij zijn blij met zulke goede en kundige slijters, die er alles aan doen om hun klanten van goed advies te voorzien en waar we vaak al jaren een heel goede relatie mee hebben. Tevens importeren wij diverse wijnen rechtstreeks bij wijnproducenten in centraal en zuid Europa, die ook bij slijterijen en wijnwinkels in Hoorn te koop zijn, allen met een eigen selectie van ons assortiment. Ook een schenken een aantal restaurants onze wijnen en gedistilleerd. Hoorn heeft veel te bieden!”  

www.schermer1782.nl

Foto: @fotovandana

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl