6°C
Broken clouds

Zondig of Zuiver? De uitbeelding van Maria Magdalena in de kunst

ZininOosterland nodigt je uit voor een kunstcollege door Sophie Oosterwijk op zondag 3 april 2022 van 16:00 tot 17:00 uur in de Oosterlanderkerk.

Wie was Maria Magdalena? Na zoveel eeuwen is de waarheid moeilijk te achterhalen. Kunstenaars zoals Jan van Scorel, Donatello, Titiaan, Caravaggio en Rembrandt hebben haar op zeer uiteenlopende manieren afgebeeld: als een rijk geklede courtesane met een zalfpot bijvoorbeeld. Of als een berouwvolle, vrijwel naakte zondares, of met haar lichaam slechts verhuld door haar lange haar. De Maria Magdalena die we menen te kennen uit de bijbel is eigenlijk een samenvoeging van verschillende figuren uit het Nieuwe Testament, zoals de zuster van Martha en Lazarus (Lucas 10) en de vrouw aan wie de verrezen Christus allereerst verscheen (Marcus 16). Middeleeuwse legendes vertellen ook dat Maria Magdalena na de Kruisiging naar Frankrijk reisde, waar ze de rest van haar dagen als kluizenares boete deed in de Provence.

Deze lezing zal de verschillende verhalen vergelijken en illustreren met behulp van gepassioneerde, maar ook vaak zwoele afbeeldingen van deze ‘andere Maria’ in de westerse kunst.

Sophie Oosterwijk is gepromoveerd in kunstgeschiedenis (Leicester) en in de Engelse literatuur (Leiden). Ze is als docent werkzaam geweest aan de universiteiten van Leicester, Manchester en St. Andrews, en is momenteel freelance onderzoeker. Ze heeft veel gepubliceerd en geeft lezingen in binnen- en buitenland

Het college vindt plaats in de Oosterlanderkerk, Kerkweg 22 te Oosterland, Wieringen.
De kerk is open vanaf 15:45 uur, om 16:00 start het college. Toegang is gratis.

Check ook de agenda op de website voor meer evenementen in Oosterland: zininoosterland.nl.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl