0°C

Westfries programma in het Bakkerijmuseum Medemblik tijdens Hemelvaart en Pinksterweekend 2024

Bakkerijmuseum - 1

Het Bakkerijmuseum de Oude Bakkerij te Medemblik heeft tijdens Hemelvaartsdag en het Pinksterweekend een bomvol programma met het thema ‘Westfriesland’ als uitgangspunt: Westfriese kostuums, -historie, -taal en -muziek zijn te horen en te zien in het museum. 

Bakkerijmuseum - 2

Op Hemelvaartsdag, 1e en 2e Pinksterdag is er tussen 11-15 uur een groep in Westfries kostuum te zien in het museum, die o.a. bezig zijn met kantklossen. Wie weet ga jij op de foto met ze of probeer je de kunst af te kijken van het kantklossen?

Bakkerijmuseum - 3

Op vrijdagmiddag 17 mei is de opening van een foto- expositie over houten boerenhekken in het Noord-Hollands landschap van Cor van Sliedregt. Van Sliedregt, ook wel de hekkoloog genoemd, legt al meer dan 4 decennia dit unieke landschapselement vast. Alle verzamelde informatie over het houten boerenhek -de verschillende typen, vormen, functies, versieringen, hekken in binnen- en buitenland- documenteerde hij in zijn boek Het Houten Hekken Verhaal. Wethouder Cultuur Gerben Gringhuis van gemeente Medemblik zal de expositie officieel openen. 

Zondag 19 mei om 14 uur geven vader en dochter Theo en Marga Spil samen een lezing over de geschiedenis van de Westfriese bakkers en hun bakkersproducten. In welke dorpen woonden ze? Wanneer en wie waren het? Wat waren de specifieke producten die ze maakten en hoe ging dat in zijn werk? Theo Spil is medeoprichter van het Bakkerijmuseum en zijn dochter Marga is als historisch onderzoeker verbonden aan ons museum.

Ook de Westfriese taal komt die dag aan bod. Voorafgaande aan de lezing op zondag 19 mei door Theo en Marga Spil, draagt de Dichter van Medemblik, Martine Meester-van Groningen een nieuw gedicht voor in het Westfries. “Door als Dichter van Medemblik in het Westfries mijn gedichten voor te dragen, hoop ik bij te dragen aan het levendig houden van de taal”, aldus Martine.

Bakkerijmuseum - 4

Op 2e Pinksterdag speelt het muziekensemble de Zoete Inval op eigentijdse wijze Oud-Hollands muziek uit de periode 1600-1750. Ze brengen bijzondere muziekinstrumenten mee zoals zoals draailier, strijkpsalter, rommelpot, rinkelbom, concertina, nyckelharpa gecombineerd met o.a. gitaar, mandoline, viool, fluiten en contrabas. Tussendoor vertellen ze over de instrumenten. De muzikanten weten telkens met verrassende arrangementen te komen.

Informatie: 

Informatie over het programma en reserveringen is te vinden op onze website: www.deoudebakkerij.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl