13°C
Clear sky

Vreugde om terugkeer kunst

Afgelopen weekend werd bekend dat de zes gestolen schilderijen uit het voormalige stadhuis van Medemblik zijn teruggevonden. De zes kunstwerken zijn momenteel in handen van kunstdetective Arthur Brand en zullen op korte termijn terugkeren naar de gemeente Medemblik. Het gaat om portretten van koning Radboud, prins Willem van Oranje, prins Maurits van Oranje, graaf Jan van Nassau, prinses/koningin Wilhelmina en om een Bijbelse vertoning. De barometer en kroonluchter zijn nog steeds vermist. Op 1 september kwam de diefstal aan het licht toen de beheerder van het pand tekenen van inbraak opmerkte.

Wethouder Jeroen Broeders is dolblij met het bericht: “Soms weet je pas hoeveel iets voor je betekent als het er niet meer is. Dat gold dus zeker ook voor deze schilderijen. We zijn erg blij met de rol die Arthur Brand gespeeld heeft. Hij heeft zijn naam van ‘kunstdetective’ weer eens waargemaakt.”  

Restauratie

De schilderijen zijn, zoals het er nu naar uitziet, niet beschadigd tijdens hun ontvreemding en zullen binnenkort terugkeren naar de gemeente. Het plan is om ze kortstondig tentoon te stellen tijdens een korte expositie, waarna het de bedoeling is om in ieder geval het portret van Radboud te restaureren. Dat portret moest (voor de diefstal) eigenlijk al gerestaureerd worden. Uiteindelijk krijgen ze een permanent onderkomen in de gemeente waar ze publiekelijk tentoongesteld gaan worden met voldoende aandacht voor beveiliging. “Dit gaat ons niet nog een keer gebeuren,” aldus Jeroen Broeders die erg gehecht is geraakt aan het historische erfgoed.

Geen tipgeld

De gemeente kan over de vondst zelf niet meer melden dan dat Arthur Brand hier een grote rol in heeft gespeeld. Het tipgeld van € 10.000 dat de gemeente beschikbaar stelde, hoeft niet uitgekeerd te worden.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl