14°C
Scattered clouds

‘Via Crucis’ van Franz Liszt door het Enkhuizer Bach Ensemble

In de middagdienst (om 17:00 uur) van zondag 10 april – Palmzondag – in de Zuiderkerk van Enkhuizen voert het Enkhuizer Bach Ensemble onder leiding van Jerry Korsmit, met medewerking van Martin Oei, piano, Jan Spijker, orgel en Wout Oosterkamp, bas, de “Via Crucis” van Franz Liszt uit.

Liszt (1811-1886) is bij velen vooral bekend als componist en vertolker van virtuoze pianomuziek; iemand die door talloze vrouwen aanbeden werd. Dat is een wat eenzijdig beeld want al in 1847 besloot hij zijn loopbaan als concerterend pianist te beëindigen. Vanaf dat moment trad hij nog maar sporadisch op en maakte hij ook als mens een ingrijpende ontwikkeling door, waarbij geheel andere prioriteiten de overhand kregen. Het geloof was voor Liszt altijd al een levensbehoefte en werd steeds belangrijker zoals duidelijk blijkt uit het feit dat hij in 1865 zelfs de lagere wijdingen ontving. Liszt voelde daarbij ook een sterke drang om religieuze werken te componeren. Het bekendste daarvan is de Via Crucis uit 1878/1879.

De Via Crucis is geen gewoon koorwerk. Het is een muzikale meditatie bij de veertien staties van Jezus’ kruisweg. De piano krijgt daarbij een belangrijke rol toebedeeld. In combinatie met de stemmen van het koor en de solisten ontstaat een klankgeheel dat de luisteraar niet onberoerd laat. De korte en sobere zangteksten, veelal in het Latijn, geven met elkaar een collageachtig commentaar op de lijdensgeschiedenis van Jezus.

Het is opmerkelijk dat in de zesde statie het motief ‘b – a – c – h‘ verschijnt. Dat zijn de muzieknoten B, A, C en H-moll (Bes). Iets later volgt een prachtige vierstemmige zetting van het Lutherse koraal ‘O, Haupt voll Blut und Wunden’. Dat is toch wel merkwaardig voor een uitgesproken katholiek als Liszt. Alleen hieruit is al af te leiden hoezeer Liszt een ruimdenkend mens was! En later volgt nog een Lutherse koraal: ‘O, Traurigkeit, o Herzeleid’.

Zuiderkerk Enkhuizen – 10 april 17:00 uur – toegang vrij – collecte bij de uitgang ter bestrijding van de kosten.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl