1°C
Broken clouds

Vernieuwde vitrinekasten bij volkssterrenwacht Orion

Door Covid-19 kon vereniging Orion geen bezoekers ontvangen. Sinds september 2021 ontvangen zij weer schoolklassen, groepen en bedrijf-uitjes. Per oktober is vereniging Orion weer opengegaan op de tweede en vierde zondagmiddag van de maand. Kijkavonden zullen worden georganiseerd met tijdsloten. Houd de website van volkssterrenwacht Orion in de gaten in verband met de datums en hoe dit werkt. In de afgelopen maanden is er ook weer gewerkt aan vernieuwing van de inhoud van diverse vitrinekasten.

Marsrover Perseverance met helikopter

Zo is er een schaalmodel gemaakt van de robotwagen die nu op de planeet Mars rijdt. Ook is er een schaalmodel 1 op 3 van de helikopter die nu over deze planeet vliegt. Tevens is er een vitrinekast ingericht zoals men denkt in de toekomst op Mars te wonen, met uitleg hoe men denkt voedsel te kunnen kweken. De grondmonsters heeft Orion gekregen van de universiteit van Wageningen.

Raket sls block 1 met de Orion capsule

Ook is een vitrinekast ingericht met de nieuwste raket die ze willen gaan gebruiken voor reizen naar de maan en naar Mars. Er is een geheel gesloten model en een groot, open gewerkt, model aanwezig. Hierdoor kun je zien hoe alles in elkaar past in de kop van deze raket.

Uitsterven dinosaurussen

Daarnaast zijn er vier vitrinekasten ingericht met wat te maken heeft met het uitsterven van dinosaurussen. Dit is gebeurd door een zeer grote inslag van een meteoriet in de golf van Mexico. Er zijn versteende dino-voetstappen en een dino ei aanwezig. Ook zijn er enkele versteende dino-drollen (coproliet) aanwezig.

Laatste ijstijd Doggersbank

Er is ook een vitrinekast ingericht met wat betrekking heeft op de laatste ijstijd, toen je nog naar England en Ierland kon lopen. Er is een doorsnede gemaakt vanaf Den helder naar Aberdeen. Tevens liggen er enkele mammoet kiezen, slagtanden en botten van een mammoet. Ook is er een schedel op ware grote van de Sabeltandtijger.

Bestuurbare robotwagen van lego

Verder is vereniging Orion nog bezig met een nog wat groter project. Er is een plattegrond gemaakt van het oppervlak van Mars met enkele heuvels, formaat 122×244 cm, waar een robotwagen over kan rijden. Deze kan bestuurd worden via een tablet. Hopelijk is deze binnen enkele weken klaar.

Kom gerust eens een kijkje nemen bij volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel, gevestigd op de eerste verdieping van het Streekbos Paviljoen.

U kunt ook eventueel een afspraak maken via pr@volkssterrenwachtorion.nl.

Toegang voor de zondagmiddag is gratis, maar een financiële bijdrage is altijd welkom zodat er nog meer nieuwe projecten kunnen worden opgezet.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl