0°C

Tijdens de Veertigdagentijd: Kunstexpositie en Muziek in de Zuiderkerk!

Jezus neemt het kruis op zijn schouder
Bijschrift: Jezus neemt het kruis op zijn schouder

Tijdens de veertigdagentijd is in de Zuiderkerk een verbeelding van de “Kruisweg” te zien. Het zijn werken van de kunstenares Tanja Minks uit Soest. Zij heeft de veertien kruiswegstaties abstract geschilderd en daar ook een vijftiende statie aan toegevoegd, die van de Opstanding. 

Zuiderkerk - Kunstwerk: Simon van Cyrene helpt het kruis te dragen

Bijschrift: Simon van Cyrene helpt het kruis te dragen

De Kruisweg (Via crucis in het Latijn) is een onderdeel van de traditie van het christelijke van de opgang naar het Paasfeest. Pelgrims liepen dezelfde weg als Jezus, de Via Dolorosa (lijdensweg). Vanaf de 12 de eeuw werd in steeds meer kerken deze kruisweg nagebootst. Men loopt langs beeldhouwwerken of schilderijen en staat stil bij de belangrijkste gebeurtenissen van de lijdensweg aan de hand van veertien kruiswegstaties (van het Latijnse statio, ‘ik sta’ ‘halteplaats’,). Men loopt vanaf het gerechtsgebouw (het paleis van de Pontius Pilatus) tot en met het graf van Christus. Een kruisweg stelt de gelovige in de gelegenheid om in gebed de Via Dolorosa te lopen zonder in Jerusalem te zijn geweest. Traditie getrouw geschiedt dit op Goede Vrijdag. 

De kruisweg biedt de mogelijkheid om stil te staan bij wat Jezus heeft meegemaakt in de laatste uren van zijn leven op aarde, vanaf zijn veroordeling door Pontius Pilatus tot aan zijn sterven op de heuvel Golgotha.

Sinds de vorige eeuw wordt aan de reeks wel een vijftiende statie toegevoegd: de Paasstatie, die gewijd is aan de opstanding. Het lijden van Christus staat immers in het perspectief van de overwinning van de liefde op de dood.

In de Zuiderkerk is een selectie van twaalf van de vijftien staties te zien.

Op 21 maart komt Tanja Minks zelf om over haar werk te vertellen. Ds. Henk Haandrikman leidt deze lezing in met een verhaal over geschiedenis en achtergronden van de traditie van de Kruisweg. De avond vindt plaats in de Zuiderkerk en begint om 19.30 uur.

Een bijzondere samenloop is dat op 10 maart de Kruisweg ook te hóren is. De Kruisweg is dus niet alleen verbeeld maar ook verklankt. Onder andere door Franz Liszt. De “Via Crucis” is een werk voor piano en koor. Martin Oei speelt op de prachtige Erard vleugel en Het Enkhuizer Bach Ensemble o.l.v. Jerry Korsmit zingt de “Via Crucis” in een concert in de Zuiderkerk, georganiseerd door de Enkhuizer Muziekkring.

Aanvang 15 uur, kaarten zijn te verkrijgen via www.muziekkringenkhuizen.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl