21°C
Few clouds

Tentoonstelling 75 jaar Zuiderzeemuseum

Dit jaar bestaat het Zuiderzeemuseum 75 jaar. Dat viert het museum met allerlei feestelijke activiteiten en vanaf 2 juni met een verrassende jubileumtentoonstelling over het maken van grootse plannen voor en het bouwen van een uniek openluchtmuseum.

Nu is het een bruisend museumdorp, waar je écht kan ervaren hoe de mensen vroeger rond de Zuiderzee leefden, waar je je onderdompelt in hun vissersbestaan. Ooit was dit alleen een droom. Een droom én een heldere visie van één man: Siebe Jan Bouma. De tentoonstelling neemt je mee op reis vanaf het prille begin, van de eerste plannen, de moeilijkheden die overwonnen werden, tot het enthousiasme van heel veel mensen en de durf en volharding om dit megaproject te realiseren

Een totaalbeleving
Kleurige klederdrachten, vissersschepen, ambachten en tradities. Men was bang dat na de afsluiting van de Zuiderzee de typische Zuiderzeecultuur razendsnel zou verdwijnen. Naar voorbeeld van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem maakte de directeur, Siebe Jan Bouma, een plan voor het buitenmuseum om de Zuiderzeecultuur vast te leggen en te tonen.

Het moest een totaalconcept worden van schepen, water, grond, groen en gebouwen. Geen statisch geheel, maar een vissersdorp waar rolspelers en ambachtslieden aan het werk zijn. En een plek waar de bezoekers het zeezout op hun tong proeven, de vis ruiken, de wind en zon op hun huid voelen, getimmer horen en verblind worden door de kleurenpracht van de klederdracht. Een totaalbeleving dus.

Bouwkundige puzzel
Hoe maak je een museum waar échte gebouwen en bruggen museumobjecten zijn? De tentoonstelling 75 jaar Zuiderzeemuseum geeft een kijkje achter de schermen en vertelt hoe dit lukte; over het jarenlang werken aan het perfecte plan en het vinden van draagvlak en steun, de intensieve zoektocht naar geschikte panden, de juiste interieurs en gebruiksvoorwerpen, het opmeten, uittekenen, demonteren, vervoeren en weer opbouwen van panden in het museum. Soms steen voor steen, maar later ook – spectaculair – in hun geheel.

Terugkijken en toekomst
Ook kijkt het museum kritisch terug: want, sommige panden werden gered van de sloop, maar de brug van Jorwerd werd onder protest van de inwoners weggehaald om naar het museum verplaatst te worden. En het museum kijkt ook vooruit; het behoud van het buitenmuseum is een belangrijk thema. Hoe zorgen we er met elkaar voor dat het Zuiderzeemuseum ook de volgende 75 jaar de plek blijft waar nieuwe generaties de oude Zuiderzeecultuur kunnen ontdekken en beleven?

Oud-medewerkers en oud-vrijwilligers gezocht
Op donderdag 1 juni 2023 om 16.00 uur vindt de feestelijke opening van de tentoonstelling voor genodigden plaats. 75 jaar Zuidermuseum vier je natuurlijk niet alleen met huidige medewerkers, maar ook met degenen die ooit een bijdrage aan het museum hebben geleverd. Daarom vindt het museum het een eer als daar zoveel mogelijk oud-collega’s bij aanwezig zijn.

Het belooft een gezellige middag te worden, waarop er, naast een bezoek aan de tentoonstelling, herinneringen kunnen worden opgehaald en bijgepraat kan worden. Geïnteresseerde oud-medewerkers en -vrijwilligers kunnen zich via dit formulier aanmelden. De officiële uitnodiging volgt dan binnenkort in de mailbox. Op 2 juni opent de tentoonstelling voor het publiek en is te bezoeken tot en met 24 september 2023.

Foto bijschrift: Zuiderzeemuseum, Buitenmuseum in opbouw, Bezoekers tijdens de open dagen, 1979. Foto N.J. Steltenpool

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl