0°C

Steiger aan binnenwater vervult wens Stoommachinemuseum

Recreatieschap Westfriesland heeft een steiger uit de zwaaikom overgedragen aan het Stoommachinemuseum in Medemblik. Het effect is drie keer positief: het Stoommachinemuseum kan op meer bezoekers mikken, de steiger krijgt een tweede leven en het Recreatieschap mist reparatiekosten.

De steiger ligt inmiddels al een tijdje achter het Stoommachinemuseum. De verhuizing van de omvangrijke steiger was een voorbeeld van stuurmanskunst: de route ging door de sluis en de smalle slootjes en was een flinke klus.

Het Stoommachinemuseum is er blij mee. Rondvaarten starten er regelmatig of doen het museum aan en vaarrecreanten op het binnenwater komen langs voor een bezoekje. De verbeterde toegankelijkheid vanaf het binnenwater voorziet dan ook in de behoefte van het Stoommachinemuseum om meer bezoekers te kunnen ontvangen.

Steiger krijgt tweede leven

In 2011 is de Vooroever bij Medemblik door Recreatie Westfriesland uitgebreid. Tegenover het Stoommachinemuseum werd een vaargeul in het IJsselmeer aangelegd met zwaaikom en drie steigers. De vaargeul en steigers dienden om extra bezoekers naar het Stoommachinemuseum te trekken en zo het museum een impuls te geven. In de praktijk blijkt dit echter niet het geval en gebruiken cruise- en charterschepen de steigers op een oneigenlijke manier door te overnachten in het natuurgebied.

Een van de steigers in de zwaaikom, bedoeld voor de aanleg van plezier(zeil)jachtjes, liep door aanleg van grotere boten als cruise- en charterschepen regelmatig schade op aan de bevestigings- en scharnierpunten. Dit leidde tot hoge reparatiekosten. De steiger zelf is nog in goede staat.

Het bestuur van het Recreatieschap reageerde positief op het idee om het Stoommachinemuseum een deel van de steiger te geven. Het zorgt ervoor dat er geen (hoge) kosten meer worden gemaakt voor reparatie, beheer en onderhoud.

Ook gemeente Medemblik, (mede)financier van het project en Stadshavens Medemblik reageerden positief op het voorstel. Stadshavens verwacht een positief effect omdat illegaal overnachten buiten de havens deels wordt verminderd.

Uitgelichte afbeelding, van links naar rechts: Harry de Bles (directeur Stoommachinemuseum), Karel Schoenaker (directeur Recreatieschap), Rosalien van Dolder (voorzitter Recreatieschap en wethouder Koggenland), Harry Nederpelt (lid algemeen bestuur Recreatieschap en wethouder Medemblik) en Piet Copier (hoofd Groen- en Recreatiebeheer Recreatieschap) op de steiger achter het Stoommachinemuseum

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl