2°C
Scattered clouds

Stadswandeling Plan-Zuid Enkhuizen woensdag 15 juni

Na 2 jaar zonder stadswandelingen staan de gidsen van Oud Enkhuizen weer in de startblokken om je op een gezellige manier door de geschiedenis van een stukje Enkhuizen te loodsen. Tijdens de eerste wandeling van het seizoen 2022 nemen ze je mee door Plan-Zuid. Er was een tijd, dat het leven in Enkhuizen werd beheerst door de zeevaart, die zich concentreerde in en rondom de havens.

De oorspronkelijke stadskern werd omsloten door ruime, brede zeehavens met vele werkplaatsen van allerlei aard: ankersmederijen, kuiperijen (Kuipersdijk), zeilmakerijen, touwslagerijen, werven, pakhuizen en magazijnen. Tussen 1610 en 1620 werden er twee nieuwe havens gegraven, de Oude Buishaven (nu nieuwbouwplan De Cuyp) en de Nieuwe Buishaven, waar nu het spoorwegterrein is. Precies tussen die twee havens in, grenzend aan de achterwerven van de bedrijfsgebouwen aan die havens, liep de Lange Tuinstraat. “Tuin” betekende in dat geval “omheinde ruimte”. Het grootste deel van de havens werd in de 19de eeuw gedempt, daarna kwamen de echte tuinen, want de zaadfirma’s ontfermden zich over het gebied (Fruittuinen).

Wandel je gratis mee op woensdag 15 juni? Om 19:30 uur verzamelen bij de ‘Kaatje’, het opleidingsschip van de tot ver buiten de landsgrenzen bekende Enkhuizer Zeevaartschool, waar de kapiteins anno 2022 hun opleiding volgen. De ‘Kaatje” vind je aan de Kuipersdijk.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl