0°C

Staatssecretaris Gunay Uslu opent jubileumjaar museum

Op donderdag 30 maart opende Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur en Media, het jubileumjaar van het Zuiderzeemuseum met een officiële handeling. Het museum bestaat 75 jaar en dat wordt groots gevierd. De ereboog in het buitenmuseum, geïnspireerd op de kleurrijke viering van Koningsdag op Marken, vormde het decor voor de openingshandeling.

Met gepaste omlijsting van Muziekvereniging Juliana uit Marken werd met het doorknippen van een grote witte strik de aftrap gegeven van het feestjaar. De staatssecretaris reageert als volgt: ’’Van vissersverleden tot kunstenaarsdorpen en zeeën van verhalen: het Zuiderzeemuseum bewaart 75 jaar aan historie in één prachtig museum. Met deze opening vieren we de bewaring van deze waardevolle geschiedenis. Van harte gefeliciteerd met dit bijzondere jubileum. Op naar de volgende 75 jaar!’’ Zaterdag 1 april om 10.00 uur opent het museum zijn deuren voor het publiek met een feestelijk programma.

Het doel van het bezoek van Uslu is om kennis te maken met het museum. Algemeen directeur, Stephan Warnik, heeft een gevarieerd programma voor de staatssecretaris samengesteld, waarbij het 75-jarig bestaan, samenwerking en meerstemmigheid centraal staan. Het Zuiderzeemuseum zet dit jubileumjaar de schijnwerpers op drie unieke, traditionele volksfeesten uit de Zuiderzeeregio: Koningsdag op Marken, het Bloemencorso van Vollenhove en de West-Friese Lutjebroeker kermis. De presentaties bij deze feesten zijn tot stand gekomen in samenwerking met lokale verenigingen.

Samenwerking Zuiderzeecollecties
Het programma ging van start met een kijkje op zuiderzeecollectie.nl, dé kennisbank van het Zuiderzeegebied. Het Netwerk Zuiderzeecollectie is een project waarin zesentwintig musea rond het IJsselmeer samenwerken aan de online presentatie van erfgoed uit de voormalige Zuiderzee. Duizenden foto’s, schilderijen, kaarten, schepen, klederdracht en huisraad laten de rijke culturele geschiedenis en verscheidenheid van het gebied op de website zien.

De zesentwintig plaatsen, verdeeld over vijf provincies, hebben echter één overeenkomst: de eeuwige haat-liefde verhouding met het water. Het leven met overstromingen en scheepsrampen was zwaar, maar tegelijkertijd bood de zee ook een rijke bron van inkomsten. De website presenteert niet enkel museale objecten, maar is met duizenden artikelen, boeken en krantenknipsels ook een rijke kennisomgeving.

Meerstemmigheid
In het Peperhuis, het enige overgebleven VOC-pand in Enkhuizen, werd een bezoek gebracht aan de Peperzolder, waar het scholenprogramma Pakhuis vol verhalen zijn onderkomen heeft gekregen. Het bijzondere verhaal van Cornelis Valentijn, een tot slaaf gemaakte man uit Sulawesi die in Enkhuizen terecht kwam en hier op deze plek als vrij man een bestaan opbouwde, vormt de basis van dit programma.

Inmiddels is er steeds meer aandacht voor de zwarte bladzijden van de ‘Gouden Eeuw’ en daarmee de VOC. Het Zuiderzeemuseum sluit hierbij aan door verhalen vanuit verschillende perspectieven te belichten, zowel positief als negatief. Leerlingen worden zo gestimuleerd om een eigen mening te vormen, gebaseerd op een breed perspectief.

Ontmoeting Philadelphia Zorg
In het buitenmuseum maakte de staatssecretaris kennis met medewerkers en deelnemers van Philadelphia Zorg. Deze stichting biedt mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een geschikte werkplek. Deelnemer John Mulders liet met trots zijn werkplek zien en vertelde hoe blij hij is met zijn werk bij het museum: ‘Dit is echt mijn droombaan! Ik voel mij hier ontzettend welkom en mag hier zijn wie ik ben. Ik leer iedere dag nieuwe dingen bij de touwslagerij.’

Drie unieke traditionele feesten!
Het museum besteedt aandacht aan traditionele volksfeesten, die ook nu nog jaarlijks worden gevierd: Koningsdag, het Bloemencorso en de kermis. Drie locaties werden met Gunay Uslu bezocht. Als eerste de Marker haven, het middelpunt van de viering van Koningsdag. Net zoals op Marken hangen overal rood-wit-blauw-oranje vlaggetjes en staan er oranjepoorten. Bezoekers kunnen meedoen met de Koningsspelen en ontdekken van alles over de prachtige oranjedracht.

In het vissersdorp vervolgens staat een huizenhoge praalwagen van het Vollenhoofse Bloemencorso. Hier leer je alles over de bouw van deze uitzonderlijke wagens en laat je je fantasie de vrije loop tijdens het bouwen van een miniatuurversie. Op het pleintje bij de kerk maakte Uslu kennis met hoe er kermis wordt gevierd in het West-Friese Lutjebroek! Bezoekers kunnen hier onder andere blikken gooien en plaatsnemen op een authentiek kermispaard.

Bijschrift: Opening jubileumjaar door staatssecretaris Gunay Uslu, rechts museumdirecteur Stephan Warnik. Foto: Merike Frese.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl