9°C
Broken clouds

Ruim 17.000 bezoekers naar Zuiderzeelicht

Jong en oud genieten van unieke wandeling in avonduren

Het winterevenement Zuiderzeelicht in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen trok deze vierde editie ruim 17.000 bezoekers. Jong en oud wandelden tijdens de kerstperiode van 17 december 2022 tot en met 8 januari 2023 door de sfeervolle straatjes van het buitenmuseum en beleefden het verhaal over de Durgerdammer vissers. De verschillende lichtprojecties, geluidsfragmenten en schimmenspelen brachten het ijskoude verhaal over Klaas Bording en zijn twee zonen, Toen de zee van ijs was, tot leven via Zuiderzeelicht. Algemeen directeur Stephan Warnik kijkt zeer tevreden terug op een geslaagde editie: “Zuiderzeelicht trok ook deze keer een heel divers publiek. Niet alleen gezinnen met kinderen en bezoekers met familie en vrienden bezochten de reguliere avonden, maar ook de Seniorenavond, die in samenwerking met de provincie Noord-Holland tot stand kwam, trok bijna 600 mensen van 65 jaar en ouder. Daarnaast wordt de stad Enkhuizen met dit evenement onder de aandacht gebracht, waar ik natuurlijk trots op ben.”

Foto: Jorrit Lousberg

Een enthousiaste reactie uit het bezoekersonderzoek is als volgt: “Veel creativiteit door gebruik van verschillende kleuren licht op de bomen. Het schaduwspel op de muur van de bioscoop is erg gaaf. Een sprookjesachtig en magisch geheel.” Op Facebook zijn tevens vele positieve reacties te lezen: “Wij hebben er ontzettend van genoten, de kinderen ook (4 en 7 jaar)!” en “Mijn complimenten zoals het gemaakt is. In één woord prachtig!” Er waren Zuiderzeelichtbezoekers die er een compleet verzorgd uitje van maakten door te overnachten in Hotel Snouck van Loosen en te dineren bij een lokale ondernemer. Daarnaast waren er ook een paar kritische kanttekeningen. Herhaalbezoekers misten bijvoorbeeld de aanwezigheid van een aftelklok, zoals dat bij de vorige edities het geval was. Het Zuiderzeemuseum is blij met deze opbouwende kritiek en neemt dit mee in de evaluatie. In 2023 staat Zuiderzeelicht ook weer op de programmering van het Zuiderzeemuseum. De invulling en data moeten op het moment van verschijnen van dit bericht nog worden vastgesteld.

Foto: Jorrit Lousberg

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

In 2021 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als ‘Top choice’ in haar internationale reisgids Best in travel 2022. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat ‘Kidsproof’ toegekend voor 2023.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl