0°C

Rotary Enkhuizen en Hoorn ondersteunen museum

Het Oorlogsmuseum Medemblik  heeft twee unieke én succesvolle lesprogramma’s ontwikkeld om de jeugd te laten ervaren wat de gevolgen van een oorlog zijn. Om nog veel meer  scholen de mogelijkheid te bieden deze programma’s te volgen hebben Rotary Club Hoorn en Rotary Club Enkhuizen besloten het project ‘te omarmen’ en financieel te ondersteunen. 

“We hebben een lesprogramma volgens het ‘Escaperoom-concept’ ontwikkeld voor de basisscholen en het andere lesprogramma is  gebaseerd op het Escaperoom-concept voor het voortgezet onderwijs”, zo vertelt Lars Rustenburg, directeur van het oorlogsmuseum in Medemblik. “Maatschappelijke thema’s die bij de lesprogramma’s centraal staan, zijn pesten en buitensluiting, diversiteit, inclusie en burgerschapsonderwijs. Daar willen we de aandacht op richten.”

In plaats van dat de leerlingen 2 uur bordjes gaan lezen of met een audiotour door het museum gaan, heeft het Museumteam educatieve programma’s ontwikkeld waarbij de leerlingen op interactieve wijze samenwerken. Zo gaan de leerlingen van de basisscholen de verstopplek van de radio zoeken, codezinnen van Radio Oranje ontcijferen, de geheime schuilzolder ontdekken en zwarte ruilhandel drijven. Lars: “De leerlingen van het voortgezet onderwijs gaan in de schoenen van een soldaat mee op reis in de ‘Weg naar Vrijheid’ door 5 onbekende, maar wel zéér belangrijke operaties met elkaar uit te voeren. We proberen de leerlingen vanuit de geschiedenis te laten zien dat zij zelf nu ook een rol hebben in de klas en op de sportclub dat niemand buitengesloten wordt en dat iedereen erbij hoort.” In 2019 ontving het Oorlogsmuseum al 14 schoolklassen en in 2022, het jaar na corona, volgden al 150 schoolklassen het unieke lesprogramma.

Rotary clubs ondersteunen museum
Om nog veel meer  scholen de mogelijkheid te bieden deze programma’s te volgen hebben 2 Rotaryclubs in West-friesland  (Rotary Club Hoorn en Rotary Club Enkhuizen)  besloten het project ‘te omarmen’ en financieel te ondersteunen.  Edwin Wiepking , voorzitter van Rotary club Enkhuizen: “We vinden het een geweldig initiatief om op deze manier de jeugd in West-friesland  kennis te laten maken met de gevolgen van een oorlog en wat dit voor kinderen, toen en nu, betekent.  Het schoolproject van het Oorlogsmuseum sluit  ook prachtig aan bij de missie van Rotary te weten ’Vrede en conflictbeheersing’. 

Samen op weg naar de vrijheid!! Vanuit deze Rotary gedacht geven we het museum allereerst een financieel zetje zodat de educatieve ambities voor 2025, het ontwikkelen van een nieuw lespakket en bijbehorende materialen over de oorlogsvoering in de lucht, gerealiseerd kunnen worden.  Corine van Geffen, voorzitter Rotary Hoorn vult hier op aan: “We kunnen met ons Rotarynetwerk ook bijdragen aan de bekendheid en ondersteuning van dit bijzondere museum. Het verdient die aandacht en het museum kan rekenen op onze samenwerking.”

Bijschrift: Door de betrokkenheid van Rotaryclub Hoorn en Rotaryclub Enkhuizen kunnen nog meer scholen het programma volgen. Foto: Rianne Noordergraaf

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl